Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Hadley-Kamptz text är full av felaktigheter”

Uppdrag granskning har informerat sonen till mamman som är med i Tranståget och stödjer inte programmet på en teori som det finns begränsad forskning om, skriver Ulf Johansson, ansvarig utgivare på Uppdrag granskning i en replik.

Publicerad: 11 april 2019, 05:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ulf Johansson. Foto: Fredrik Hjerling/SVT.


Ämnen i artikeln:

SVTUppdrag Granskning

Det här är en replik på Isobel Hadley-Kamptz text om Uppdrag gransknings program ”Tranståget och tonårsflickorna”.

Isobel Hadley-Kamptz är naturligtvis i sin fulla rätt att ha synpunkter på Uppdrag gransknings reportage om könsdysfori. Men kanske vore det bra att nästa gång hålla igen lite på överorden om haveri när hon själv skriver en text så full av felaktigheter.

Hon skriver att redaktionen inte informerat sonen till mamman som är med i programmet om förutsättningarna. Det är inte korrekt.

Uppdrag gransknings reporter bad mamman att höra av sig till sin son och förvarna honom om att reportern skulle ringa. Samma dag ringde reportern och informerade honom om att mamman skulle framträda öppet i programmet. Han förstod att han därmed kommer att bli identifierad av deras krets. Han ville själv bemöta att hon medverkade med kommentaren att vården han fått är välgrundad och rätt för honom, vilket också framgick i reportaget.

Vid ett senare tillfälle informerades han även om att mamman skulle framträda utan efternamn och inför sändning också om innehållet i det mamman berättade.

Betoningen på Karins medverkan var hennes oro för det hon sett inom vården, det som flera läkare också instämmer i, att det saknas kunskap och långtidsstudier på denna grupp.

Det här är ett oerhört känsligt ämne som vi menar att vi har hanterat på ett balanserat sätt. Vi anser att man måste kunna belysa även ämnen som är känsliga eftersom det finns för lite samlad erfarenhet och forskning kring de grupper som nu ökat kraftigt inom den könsbekräftande vården.

Det är också korrekt att det finns begränsad forskning kring begreppet rapid onset gender dysphoria, ROGD, även där finns det behov av mer forskning och en breddad kunskap. Vi framställer det inte heller i programmet som etablerad forskning som vi stödjer oss mot i granskningen, utan tar bara upp att det finns ett begrepp för fenomenet som flera föräldrar vittnar till oss om, ett begrepp som även används internationellt och av vården i Sverige.

Sammanfattningsvis menar jag att vi belyser ett angeläget ämne och att vi gör det med stor respekt för de människor som berörs.

Ulf Johansson
Ansvarig utgivare Uppdrag granskning

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SVTUppdrag Granskning

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News