Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag24.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Gummesson: TV4 måste vara förberett inför TF-målet

Publicerad: 27 Februari 2008, 12:34

- Lars Adaktusson är ute och cyklar. Han vet mycket väl att en redaktion måste förbereda sig inför ett tryckfrihetsmål. Så kommenterar Jonas Gummesson, biträdande chef för TV4:s nyhetsredaktion, Adaktussons krönika om TV4:s granskning av Erica Lejonroos i dagens Svenska Dagbladet.


Moderatpolitikern Erica Lejonroos erbjöds efter förra valet en kommunalrådspost i Sundbyberg. Ett inslag i TV4 i oktober 2006 anklagade henne för fiffel och för att ha utnyttjat sin ställning som styrelseledamot i Kris (Kriminellas revansch i samhället). Mediernas uppmärksamhet blev för mycket för henne och hon lämnade sina uppdrag.

Erica Lejonroos har stämt TV4 för grovt förtal – och vill inte ha förlikning. Lars Adaktusson kritiserar i dagens Svenska Dagbladet TV4 och Jonas Gummesson för att Gummesson arbetar som biträde till företagets advokat inför förtalsmålet.

Jonas Gummesson hänvisar till Expressen och den så kallade spelskandalen i början av 90-talet.
– Tidningen hade reportrar som arbetade i månader inför det målet.

– Det är ofta journalister och reportrar som gör de här
förberedelserna. Redaktionen är inblandad och jag kan inte se hur det skulle kunna gå till på något annat sätt.

Jonas Gummesson tycker att Lars Adaktussson gör självmål och är lite för översmart när han skriver att Gummesson agerar advokatbiträde och hjälper TV4:s advokat med faktamaterial inför en fortsatt process.
– Vi vill ha rätsida på beslutgång och beslutspunkter säger han.

Därför har han pratat med Peter Söderlund, ordförande i Kris Stockholm, för att få tillgång till föreningens styrelseprotokoll från det aktuella tillfället.

– Vi ska träffas på fredag klockan elva, om han inte har ändrat sig efter publiceringen i dag.

Peter Söderlund bekräftar mötet och säger att det kommer att bli av – om han hinner.
– Vi är en liten ideell förening och känner oss pressade av stora TV4. De ringer och tjatar, säger han.

Men ni behöver ju inte lämna ut några papper.
– Jo, men de säger att de är bäst för alla parter. Och de kanske menar väl. De har redan varit här och hämtat ut papper.

Peter Söderlund berättar också att en reporter från TV4 ringde honom för en kommentar samma dag som inslaget om Erica Lejonroos skulle sändas, ”innan de hängde ut Erica”, som han formulerar det.

Peter Söderlund:
– Jag var och höll en föreläsning på Sheraton när tjejen ringde och ville ha en kommentar. Jag hörde att det inte var riktigt och sa att de skulle komma dit, så att vi kunde gå igenom det hela. Men det var de inte intresserade av. De bara garvade.

Stämmer den bilden, Jonas Gummesson?
– Jag var inte med och har ingen aning om vad som hände då. Jag kan bara göra en bedömning och det låter inte sannolikt. Efter att ha läst reporterns redogörelse har jag det bestämda intrycket att det inte gick till så. Hon skulle ha bönat och bett men bara fått undanglidande svar.

Medievärlden har utan resultat sökt de båda parternas advokater för att få reda på när tryckfrihetsmålet tas upp. Enligt Jonas Gummesson blir det troligen rättegång i höst, men inget datum är utsatt.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.