Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag02.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Gui Minhai har suttit fängslad i tusen dagar

Publicerad: 13 Juli 2018, 03:30

I dag är det tusen dagar sedan den svenske förläggaren Gui Minhai greps och fördes till kinesiskt fängelse.


Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Det var den 17 oktober 2015 som den svenska bokförläggaren och författaren Gui Minhai greps i sin semesterbostad i Thailand och fördes över gränsen till Kina. Med undantag för en kort period i vintras har han suttit fängslad sedan dess. Formellt har anklagelserna mot honom gällt ett gammalt trafikbrott, vilket han erkänt i kinesisk tv samtidigt som han avsade sig stöd från svenska myndigheter. Framträdandet har dock avfärdats av människo- och pressfrihetsorganisationer som menar att hans egentliga ”brott” är att han publicerat regimkritiska böcker.

I dag har det gått tusen dagar sedan Gui Minhai förlorade sin frihet.

– Tusen dagar är naturligtvis alldeles för lång tid för något som aldrig skulle ha ägt rum från första början. Det enda resultat som räknas är Guis frigivning och fram till dess är alla ansträngningar att anses som misslyckaden, både från civilsamhälle och svenska regeringen. Under den här tiden har Gui fått utstå fasansfulla saker, inklusive tvingats paradera på kinesisk tv och bekänna brott han aldrig begått, säger Reportrar utan gränsers ordförande Jonathan Lundqvist.

Hur ser du på pressfrihetssituationen i Kina och Gui Minhais möjligheter att friges?

– Det är oerhört svårt att sia om utgången i specifika fall. Grundinställningen är naturligtvis att Gui ska släppas fri omedelbart, men tyvärr är Kina ett av världens värsta länder när det kommer till press- och yttrandefrihet. Landet ligger i den absoluta botten av Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex – på plats 176 av 180 länder i världen.

Med anledning av att det i dag är tuden dagar sedan Gui Minhai fördes bort arrangeras det vid lunchtid en stödmanifestation för Gui Minhais frihet utanför Kinas ambassad i Stockholm. Bakom initiativet står journalisten och samhällsdebattören Kurdo Baksi. Manifestationen genomförs med stöd av Sveriges Författarförbund och Svenska Förläggareföreningen.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.