Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Gui Minhai får Dawit Isaak-priset

Publicerad: 13 December 2016, 07:08

Gui Minhai

Den svensk-kinesiske förläggaren, som suttit fängslad i Kina över ett år, prisas av PK Väst för sitt publicistiska arbete i Dawit Isaaks anda.


Priset delades ut för tionde gången av Publicistklubben Västra på måndagskvällen.

Gui Minhai, som driver ett regimkritiskt förlag i Hongkong, tros ha kidnappats utanför sin semesterbostad i Thailand i oktober förra året. I samma veva fängslades också fem kollegor på förlaget. Samtliga ska därefter ha förts till Kina och fängslats.

I dag är det bara Gui Minhai som fortfarande sitter i fängelse. Något åtal har inte väckts och Minhai har varken fått träffa någon advokat eller fått konsulärt stöd. Formellt står han anklagad för ett trafikbrott, vilket han erkänt i statlig kinesisk tv.

Men svenska och internationella organisationer tror att erkännandet är arrangerat av Kinas regim och att det egentliga skälet till bortförandet av honom är hans kritiska förlagsverksamhet. I oktober bildades ett nätverk till stöd för Gui Minhai. Amnesty International Svenska sektionen, Civil Rights Defenders, Human Rights Watch, Freedom to Publish Committee vid International Publishers’ Association Svenska Förläggarföreningen och Svenska PEN är några av dem som anslutit sig till nätverket.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.