Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

GT:s kampanj tvingar fram folkomröstning

Publicerad: 12 December 2012, 12:35

Kvällstidningen GT har fört en kampanj för en folkomröstning om trängselskatten i Göteborg. Nu är succén ett faktum och 40 000 läsare har skrivit på.


Ämnen i artikeln:

Frida BoisenGT

Från artikelserie till 40 000 namnunderskrifter i Göteborg. Kvällstidningen GT fångade upp Göteborgsbornas frustration över att inte bli tillfrågade om den nya finansieringsmetoden av infrastruktur i Göteborg trängselskatt.

– Våra läsare är enormt engagerade i sin stad och det finns ett stort politiskt intresse i Göteborg. Alla namnunderskrifter visar att läsarna känner sig överköra av politikerna i den här frågan. Våra GT/Demoskopundersökningar visar att majoriteten av läsarna inte längre har ett förtroende för politiker i Göteborg, säger Frida Boisen, chefredaktör för Kvällstidningen GT.

I maj och juni hade GT en artikelserie om planerna på trängselskatt i Göteborg. Läsarreaktionerna lät inte vänta på sig, och många var upprörda över just det faktum att de inte blivit tillfrågade om finansieringsmodellen.

Dessa frågor – i kombination med att kommunallagens paragraf för folkomröstningar initierade av medborgare (så kallade folkinitiativ) stärkts från och med 1 januari 2011 – gjorde att GT tog beslutet att ge göteborgarna möjligheten att påverka själva. Om tillräckligt intresse fanns för att få till en folkomröstning skulle tidningen kunna få ihop de nödvändiga 42 500 rösterna, 10 procent av Göteborgs stads röstberättigade befolkning, under de sex månader som ett folkinitiativ ska pågå enligt lag.

Med mer än två månader kvar till deadline (16 februari 2013) så har folkinitiativet nu passerat 40 000 godkända namnunderskrifter. Kampanjen är därmed den största namninsamlingen i ett folkinitiativ i Sverige någonsin, och den betyder mycket för GT:

– Ja, ur många perspektiv. Idag har ju snart var tioende göteborgare man möter på stan fyllt i vår talong och deltagit i folkinitiativet för att få folkomrösta om trängselskatten. Det här är en superhet politisk fråga i Göteborg där väldigt många göteborgare är heligt förbannade över att de inte fick folkomrösta förut i frågan, eftersom politikerna först hade lovat det och sen ändrade sig. Så många i stan tror jag tänker ”äntligen”! Det blir många glada tillrop när man går på stan idag. Och många klappar på axeln, handskakningar och genuina tack från människan på gatan, säger Frida Boisen.

Hade ni haft underskriftskampanjen utan artikelserien i tidningen?

– Nej, det har jag svårt att tro. Det var ju när vi genomförde artikelserien som vi fick den här enorma läsarresponsen som genererade idén till att starta ett folkinitiativ. Vår nyhetsjournalistik var ju startskottet som ledde till vårt folkinitiativ, säger Frida Boisen.

Igår genomförde GT ett event i Nordstan där flera tusen göteborgare under dagen kom för att lyssna till scenframträdanden om bland annat trängselskatten.

– Fler än 600 personer skrev på folkinitiativet på plats igår vilket gör att vi nu nått 40 000 namnunderskrifter. Nu är vi nära målet på 45 000 namn, med mer än två månader kvar av folkinitiativtiden. Det är ett enormt resultat, säger Frida Boisen.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Frida BoisenGT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.