Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Grundlagsändring kan bli aktuell efter DN:s granskning

Publicerad: 8 juni 2017, 08:04

Mikael Delin och Mattias Carlsson nominerades till Årets Avslöjande 2016 för sin granskning av Riksrevisionen. Foto: Magnus Bergström

Efter DN:s avslöjanden om Riksrevisionen – nu föreslår riksdagens utredning ändringar av grundlagen.


Ämnen i artikeln:

DN

Påverkan utifrån, nedlagda granskningar och rekrytering av tidigare kollegor. Det kunde DN avslöja i sina artiklar om Riksrevisionen, vilka reportrarna Mikael Delin och Mattias Carlsson förra året nominerades till Stora Journalistpriset för. Granskningen väckte frågor om Riksrevisionens oberoende och redan före publiceringen avgick två riksrevisorer. Senare skulle också den tredje lämna sitt uppdrag.

Efter publiceringen föreslog riksdagens konstitutionsutskott att en särskild parlamentarisk utredning skulle tillsättas, vars uppdrag bland annat skulle bli att se över Riksrevisionens ledning. Och i december fattade Riksdagsstyrelsen det formella beslutet om en sådan översyn.

I går lämnades ett delbetänkande från utredningen till riksdagsstyrelsen. Av det framgår att att utredningen föreslår att grundlagen ska ändras till följ av DN:s avslöjanden, vilket DN rapporterar om här. Bland annat ska antalet riksrevisorer inte längre omfattas av grundlagen och dessutom föreslås att det blir Justitieombudsmannens uppdrag att utreda riksrevisorerna.

Redaktionschef Caspar Opitz är glad över att tidningens granskning får effekter:

– Det här stärker förtroendet för oss. Samtidigt tror jag att läsarna och medborgarna förväntar sig att vi ska göra just sådant här. Granskningen av riksrevisionen är ett bra exempel på vad som är kärnan i mediernas uppdrag – och varför vi ibland kallas för den tredje statsmakten, säger Caspar Opitz och fortsätter:

– Journalistiken ska värna demokratin och granska makten. Det kanske låter högtravande, men så är det faktiskt. Och när vi hittar fel och brister i vår demokrati, som i det här fallet, så ska de givetvis åtgärdas.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

DN

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.