Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Grova lögner om Aschberg sprids via Youtube

Publicerad: 20 mars 2019, 12:39

Robert Aschberg. Foto: Sofia Nahringbauer/Aftonbladet

Flera Youtube-konton har det senaste dygnet laddat upp en film som innehåller grova lögner och påståenden om tv-profilen Robert Aschberg. Det efter att en högerextrem kanal stängts ned sedan TV3:s Trolljägarna granskat den. Robert Aschberg är kritisk till att filmerna tillåts spridas: "Det är skenheligt av dem som tillhandahåller plattformarna".


Ämnen i artikeln:

YoutubeRobert Aschberg

En film i vilken Robert Aschberg anklagas för att ha begått mycket allvarliga brott sprids just nu på Youtube. I skrivande stund finns ett tiotal kopior av filmen uppladdade på Youtube av olika användare.

– Det är bara rena fejk och lögnhistorier alltihopa, säger Robert Aschberg.

Det är en film skapad av Feministinspektionen, som är en ny version av den tidigare nedstängda youtube-kanalen Granskning Sverige. Granskning Sverige stängdes ned förra året efter att den granskats av bland annat Eskilstuna-Kuriren. Kanalens främsta fokus är att ringa upp personer och sedan klippa samtalen så att den uppringda framstår i dålig dager.

I det senaste avsnittet av Trolljägarna, det program där Robert Aschberg och Frida Boisen granskar internettroll, avslöjades kopplingar mellan Granskning Sverige och Feministinspektionen. Youtube valde efter att de fått kanalen flaggad för sig och efter frågor från programmet att stänga ned kanalen under söndagen.

Den kanal som har flest visningar på klippet om Robert Aschberg, cirka 6.400, skriver att de har laddat upp filmen som en reaktion på att Feministinspektionen stängts ned.

Robert Aschberg säger att han i dagsläget inte bestämt sig för huruvida han ska vidta några rättsliga åtgärder kring spridning av filmen.

– Det vet jag inte. Jag funderar på det, men jag vet ingenting, säger han.

Han är mycket kritisk till att Youtube och Google, som äger plattformen, tillåter filmen att spridas.

– De har ingen koll på materialet som sprids där. De säger att de har koll och de har ju stängt ned Feministinspektionen – men det poppar ju bara upp fler. Det är skenheligt av dem som tillhandahåller plattformarna, säger han.

Men Robert Aschberg tar spridningen av uppgifterna med ro.

– De har varit efter mig så länge. Det kommer med jobbet, säger han.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

YoutubeRobert Aschberg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.