Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

GRN fäller text-tv för första gången

Publicerad: 20 september 2016, 10:39

SVT Text. Foto: SVT

En artikel på SVT Text och ett inslag i Rapport om elöverkänsliga har fällts i Granskningsnämnden för bristande opartiskhet och saklighet.


Ämnen i artikeln:

SVTGranskningsnämndenRapport

Efter ett förtydligande i radio- och tv-lagen har Granskningsnämnden för radio och TV också börjat granska text-tv.

Så i går, måndag, fälldes för första gången SVT Text. Inslaget i Rapport och artikeln på SVT Text, vilka bägge fälldes, handlade om att vissa kommuner betalar elsanering. På SVT Text stod bland annat att: ”Flera kommuner betalar ut bidrag för elsanering åt personer som betraktar sig som elöverkänsliga, trots att elöverkänslighet inte finns som medicinsk diagnos och inte heller av staten klassas som funktionshinder visar en kartläggning av SVT Nyheter.”

Totalt sju personer har anmält inslaget, varav en också har anmält SVT Text. Det anmälaren framför allt har reagerat på – och anser är felaktigt – i SVT Texts rapportering är att det i artikeln står att elöverkänslighet inte kan räknas som ett funktionshinder, att det står att det saknas lagmässigt stöd för kommuner att ge bidrag samt att det står att det saknas stöd i forskningen för elöverkänslighet.

Påståendet att elöverkänslighet inte är någon medicinsk diagnos, finns det grund för. Däremot redogörs inte några belägg för att elöverkänslighet inte av staten ”räknas som” eller ”klassas som” funktionsnedsättning, i SVT:s yttrande.

Trots det inleddes alltså såväl nyhetssändningen som SVT Texts artikel med information om att elöverkänslighet inte ”kan räknas” eller ”klassas” som en funktionsnedsättning av staten. På grund av påståendet framstod det i inslaget/artikeln som att kommunerna felaktigt beviljat elöverkänsliga stöd – men inte heller för detta hade SVT visat grund, anser nämnden.

Med anledning av det bedömer nämnden att inslaget och artikeln stred mot kravet på saklighet.

Ytterligare sex ärenden fälldes vid samma möte. Tre av dem gällde SVT och tre gällde SR. Samtidigt friades fem ärenden. Av dem gällde tre SVT och övriga två SR. Läs mer på om ärendena här.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev