Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Gräver inte ner sig för kritiken

Publicerad: 26 November 2010, 15:11

Janne Josefsson gör tummen ner för GP:s grävande journalistik. Visst kan det bli vassare. Men vi håller en god nivå anser tidningens nyhetschef Anders Goliger.


Ämnen i artikeln:

Janne JosefssonGöteborgs-PostenGP

GP har säckat ihop när det gäller grävjournalistiken. Det menar Uppdrag gransknings reporter Janne Josefsson i en intervju med Second opinion.

Där konstaterar han att det var GP som fick tipset först om den stora muthärvan som ledde till att Uppdrag granskning nominerades till Stora journalistpriset men att tidningen skickade vidare det till polisen.

   Det blir lite absurt när GP hänvisar kvinnan, som hade konkreta exempel på muthistorier med detaljerad och avancerad information om historien, till polisen och polisen hänvisar henne till medierna. Det här visar på konsensuskulturen i Göteborg, en del av det i alla fall säger Janne Josefsson till Second opinion.

   Hatten av för Janne och hans gäng för jobbet med mutskandalen, säger Anders Goliger.  Han anser dock att det tips som GP fick inte var så konkret som Janne Josefsson beskriver det och att de inte fick några bevis på att mutor betalats ut.

Och att det skulle stå illa till på grävfronten för GP:s del går han inte med på.

   Jag är stolt över den iver och det engagemang som finns här för den typen av journalistik.

Samtidigt är han självkritisk:

   Vi måste bli bättre om vi ska göra de där riktigt stora avslöjandena.

Delvis handlar det om vilket genomslag de får i andra medier. Att GP:s grävjobb inte alltid syns på riksplanet kan bero på att de har bäring på västkusten. Ett exempel är ett avslöjande om omfattande politiskt våld riktat mot personer på högerflanken. 180 dokumenterade fall, alla i Västsverige, som Säpo och den vanliga polisen många gånger kände till men inte såg sambandet mellan, presenterades för ett år sedan. Några större rubriker i rikspressen blev det dock inte.

   Men jag vill inte säga att det bara beror på det. Vi behöver vässa oss om vi ska ta oss den där sista biten och bli riktigt vassa avslöjare.

I dag har GP två personer som jobbar på heltid med olika former av grävprojekt. Sedan finns det ett flertal som till och från jobbar med gräv. Anders Goliger hade gärna sett att det var fler. Men att det inte finns mer resurser ser han inte som ett bevis på att högsta ledningen har något emot den typen av journalistik. Något som Janne Josefsson anser i intervjun med Second opinion.

   Absolut inte. Den bilden har inte jag.

Så några tankar på att dra ner på grävet finns inte på GP. Utan tvärtom:

Vi är djävligt sugna på att bli de främsta när det gäller att göra avslöjanden. Det är en bra grogrund för framtiden, säger Anders Goliger.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.