Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Gräv och Meg svarar om säkerheten

Publicerad: 27 Mars 2012, 08:17

Vem som helst kunde komma in på Gräv12. Nu svarar Gräv och Meg, som 2013 kommer att hållas tillsammans, på Medievärldens kritik av säkerheten.


Ämnen i artikeln:

Meg

Redan i höstas kontaktade vi polisen i Malmö och lämnade vår syn på risker och säkerhet i samband med Gräv12, berättar årets grävgeneral Anders Malmström (Sydsvenskan).

Malmöpolisen lovade att göra en egen bedömning av vilka åtgärder som var nödvändiga.

Jag upplever, efter att ha haft flera kontakter med dem, att polisen tog arrangemanget på stort allvar. I Orkanen fanns också en väktare på plats under konferensen.

Som en läsare påpekar för Medievärlden är detta dock på samma låga säkerhetsnivå som till vardags: ”På fredagseftermiddagen fanns det en enda väktare på 800 pers, vilket enligt denne är den vanliga säkerhetsnivån för Orkanen på Malmö Högskola”, skriver Emma Lilliestam. Detta trots att man som obehörig inte behövde någon form av ID för att besöka Gräv12 utan kunde gå på alla seminarier, och till och med på galamiddagen.

På din beskrivning har uppenbarligen inte kontrollen av namnbrickor varit så noggrann som vi i Grävs arrangörsgrupp hela tiden planerat, menar Malmström. Jag beklagar om det har orsakat oro hos någon deltagare.

Signaturen Marianne skriver under Medievärldens ursprungliga blogginlägg att den bristande säkerheten är en av anledningarna till att hon ”inte längre är så pigg på att delta”:

”Vid en (…) grävkonferens för några år sedan deltog en udda person som uppträdde avvikande på olika sätt. Han noterades av många. Han var inte journalist. Att jag själv kände till honom berodde på att han på olika sätt tagit kontakt med mig och kanslipersonalen på  mitt dåvarande jobb (ett medieföretag) på ett obehagligt sätt som några uppfattade som hotfullt,” berättar Marianne.

När hon tog upp säkerhetsfrågan med Grävarrangörerna möttes hon av förvånade miner:

”ID-kontroll, varför det?  Jag blev utskrattad, varför skulle det behövas någon särskild säkerhet för journalister?  Vad skulle kunna hända? Alla var lika välkomna, ‘vi arbetar ju under öppenhet’.”

På Svenska Mässan i Göteborg arrangeras en mängd evenemang om allt från djur till litteratur. Anna Falck är vd för Bok & Bibliotek som håller i den årliga Bokmässan, Nordens största mötesplats för bokbranschen med över 100 000 besökare.

Bok & Bibliotek är också initiativtagare till de nyinstiftade Mediedagarna i Göteborg (Meg), som nästa år kommer att hållas tillsammans med Gräv på Svenska Mässan.

Säkerheten är en prioriterad fråga för våra arrangemang, svarar Anna Falck. Vi arbetar aktivt med frågan under hela planeringen och genomförandet av våra mässor och kongresser och här finns väl upparbetade rutiner. Svenska Mässan har som mötesplats en väl fungerande säkerhetsavdelning som hanterar många olika aspekter av ett arrangemang.

Ur ett säkerhetsperspektiv handlar det bland annat om tillgången till sjukvårdare, utrymningsvägar och hantering av gäster som behöver särskilt skydd.

En professionell bedömning görs alltid i samarbete mellan arrangören, Svenska Mässans säkerhetsavdelning och polis, fortsätter Anna Falck. När det gäller Bokmässan och Meg för vi dessutom en kontinuerlig dialog med säkerhetspolisen.

Den fortlöpande kontakten är viktig, menar hon, eftersom nya programpunkter och gäster tillkommer under hela planeringsperioden.

Hur detta arbete läggs upp kan vi inte berätta om i detalj, men jag kan försäkra dig om att vi tar frågan på allra största allvar. Det pågår dessutom ett stort säkerhetsarbete under mässorna som inte alltid syns öppet för besökarna.

Ämnen i artikeln:

Meg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.