Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Gräv 2008: Krav på att hot mot journalister kartläggs

Publicerad: 14 April 2008, 09:52

- De som verkligen vill agera hotar inte först, så hot är inte så mycket att oja sig över, tyckte Robert Aschberg då grävarna höll seminarium om hot mot journalister.


– Det värsta är att folk inom familjen tar illa vid sig, blir oroade, sade han.
– Demokratin är inte hotad vid första bästa samtal, sade Joakim Palmqvist, kriminalreporter på Sydsvenskan, som menade att hot är bra eftersom de är ett sätt att kommunicera.

Själv lever han med skyddad identitet, en följd av jobb han gjort för sin tidning, och inser att han – liksom för övrigt kollegan Lasse Wierup på DN – genom att arbeta på stora tidningar har tillgång till kraftfullare resurser för sitt skydd än många kollegor på mindre tidningar.

Joakim Palmqvist efterlyste en kartläggning av hoten mot journalister och medier i Sverige. Han var upprörd över att hans fackförbund inte redan gjort en sådan.

– Det borde ha gjorts för fem, tio år sedan. Vilka hot finns på redaktionerna? Påverkar de den fria debatten?

– Bor man i storstad så har man lättare att ta sig an vissa mer komplicerade bevakningsuppgifter, sade Lasse Wierup, som rekommenderade samarbeten mellan redaktioner.

– Ju fler som skriver desto omöjligare blir kriget som den organiserade brottsligheten för.

Han påminde också om att det inte finns några begränsningar i arbetsgivarens skyldigheter att ge medarbetarna säkerhet.

Lasse Wierup hävdade att de farligaste hoten kommer från dem som är ideologiskt drivna och stalkers. Däremot är företrädare för den organiserade brottsligheten måna om att hålla sig väl med det etablerade samhället. Som exempel på det nämnde han att ledaren för Bandidos i Skåne trädde fram i Helsingborgs Dagblad och tog avstånd från att en av medlemmarna hotat personer på Ystads Allehanda.

Varför hänger man inte ut dem som hotar med namn och bild, gärna också med kommentarer från hotarens chef och mamma? frågade Robert Aschberg.

– Man kan vara ganska tråkig tillbaka inom lagens råmärken om man vill.
Var inte så fjantetiska!

Ola Sigvardsson, Östgöta Correspondentens chefredaktör och ansvarige utgivare, bestämde sig för att hänga ut en lokal företagare som under en, förtänksamt nog, bandad intervju uttalade hotade. Intervjun återgavs och uthängningen fick både omedelbar och avsedd verkan.

Säpochefen Anders Danielsson sade att hans vilja och ambition är att göra den kartläggning som Joakim Palmqvist efterlyste, men underströk sockså att det är farligt att resonera utifrån statistiska uppgifter.

– Det viktigaste är att ha koll på läget och markera att vi inte accepterar detta i Sverige, sade han.

Och vilka hot ska då polisanmälas? frågade en i publiken.
– Alla hot, svarade Säpochefen.
– Vi får aldrig en bild av situationen om inte alla hotbrott anmäls. Vi måste kunna se ett mönster.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.