Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Gräv 2006: Vinnarnas kommentarer

Publicerad: 3 April 2006, 13:06

Flera av Guldspadevinnarna uttryckte förvåning över att juryn prisat dem. De trodde inte att deras arbeten skulle betecknas som grävande journalistik.


– Vi kallade det inte själva grävande journalistik när vi höll på, utan kallade det sammanhangsjournalistik, sade vinnarna Birgitta Folenius och Karin Pilkvist från Nerikes Allehanda som granskat effekterna av de kommunala besparingarna under flera år i ett bostadsområde i Örebro.
– Vi tyckte det var pinsamt när vår chefredaktör Ulf Johansson skickade in vår artikelserie till tävlingen.
Accepterar ni nu att detta är grävande journalistik?
– Det börjar sjunka in nu, det är bra att begreppet breddas, tyckte NA-vinnarna.
Även radions Daniel Velasco hade tvivlat på om hans bidrag var av grävkaraktär. Han hade granskat polisens uppgifter om baltiska inbrottsligor och funnit dem överdrivna – men flitigt återgivna i medierna.
– Detta skulle nog tidigare inte kallats för ett gräv. Det är bra att juryn har en bredare syn, sade Daniel Velasco.
SVT:s Evin Rubar tackade juryn för att den gjort en journalistisk, och inte en politisk, bedömning av hennes och Dokument inifråns arbete.
Dick Sundevall och Christian Holmén hoppades att deras pris skulle hjälpa dem de skrivit om att få en ny rättegång.
Även Lars Ohlson, som skrivit om ”skambankerna” hoppades att de han skrivit om skulle få hjälp i upprättelse mot bankerna.
Malmökvartetten, som i Sydsvenskan skrev om det kommunala bostadsbolagets sätt att kontrollera och avvisa potentiella hyresgäster, trodde att det fortfarande finns mycket att berätta om motsvarande bolags metoder i andra kommuner.
Torbjörn von Krogh

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.