Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Gräv 2006: Ryska reportrar bildar nätverk

Publicerad: 3 April 2006, 12:28

Ryska journalisten Anna Politovskaja vägrar att låta sig tystas. Inför åhörarna på Gräv i Sundsvall berättade hon om sitt senaste avslöjande: mystiska fall av massförgiftning på skolor i Tjetjenien.


Anna Politovskaja arbetar som reporter på regimkritiska tidningen Novaja Gazeta. Hon har vid flera tillfällen utsatts för trakasserier för att sina kritiska artiklar om Putin-regeringens roll i konflikten med Tjetjenien. År 2000 greps hon av polisen i Tjetjenien och fick tillbringa tre dagar i en jordhåla utan vatten och mat. Periodvis har hon tvingats leva i exil på grund av dödshot. Vart hon än går håller säkerhetstjänsten koll på henne. När hon i fredags skulle resa till Sundsvall stoppades hon vid den ryska gränsen. Efter lång väntan fick hon till slut klartecken att lämna landet.

300 till sjukhus
I december i fjol blev det känt att ett antal skolor i Tjetjenien drabbats av massförgiftning. Det var på damtoaletterna smittan upptäcktes. Paniken spred sig, många flickor insjuknade hastigt. Mer än 300 fördes till sjukhus.
Anna Politovskaja besökte flera av flickorna.
– Det var fruktansvärt plågsamt att se hur de led. De kunde knappt andas, de fick kämpa efter luft hela tiden.
Regeringskommissionen tillsatte en utredning om händelserna, som bland annat visade att det giftiga ämnet hade en negativ påverkan på kvinnornas fertilitet. Men dokumenten, som byggde på expertutlåtande från läkare, hemligstämplades. I stället påstod politikerna att det var medierna som skapat en masspsykos. De hävdade att antalet drabbade blev fler när medierna började publicera.
– Invånarna i Tjetjenien är övertygade om att det är myndigheterna som genomför giftexperiment. Först dödade de våra män, nu vill de döda våra flickor. Så säger många, framhåller Anna Politovskaja.

Nätverk för reportrar
Trots att hon målar upp en mycket mörk bild av utvecklingen i Ryssland ser hon ändå ljuspunkter för journalistikens möjligheter. Nyligen bildades ett nätverk för ryska reportrar som vill arbeta med granskande journalistik. Tillsammans kunde de avslöja massförgiftningarna i ett antal ryska tidningar.
– Vi vill bryta igenom tystnadens barriär. Makten struntar i vad en tidning skriver, men om fler vågar publicera obekväma uppgifter då kan det förhoppningsvis hända något.
Reportrarna som deltar i nätverket känner varandra sedan länge. De delar med sig av tips och research. Det finns planer på nya samarbeten, på att driva gemensamma frågor.
– Men vi har enorma problem med våra chefredaktörer. De är så beroende av sina relationer till Putin.

Kastrerad yttrandefrihet
Enligt Anna Politovskaja är situationen värre än under Sovjet-tiden:
– Vi har en kastrerad yttrandefrihet. Journalister misshandlas i trappuppgångar. Men jag vill inte prata om det, då skulle jag börja gråta.
På frågan om hon inte kunde tänka sig att sluta arbeta som journalist och engagera sig mer politiskt svarade hon ”absolut inte”.
– Jag är med i en demokratisk paraplyorganisation, men jag är övertygad om att jag som journalist kan göra mer för samhället än jag skulle kunna som politiker.
Hon ser det som en stor fördel att hon numera kan få sitt material publicerat i medier i väst. Till exempel i Aftonbladet, som i februari publicerade en artikel om förgiftningarna i Tjetjenien.
– Så länge det finns minsta möjlighet att fortsätta berätta och utföra vårt arbete ska vi göra det.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.