Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Gräv 08: Josefsson vidhåller kritik trots ursäkt

Publicerad: 23 April 2008, 08:08

Janne Josefsson backar inte från sin kritik av Föreningen Grävande Journalister - trots att han har fått en ursäkt. - Felen är så grava. Det är slapp journalistik som försämrar trovärdigheten för branschen, sa Janne Josefsson vid en utfrågning på Gräv 08 på fredagskvällen.


Det var 2 april som Janne Josefsson på DN Debatt kritiserade en artikel i FGJ:s programtidning inför Gräv 08 och en artikel från i fjol i föreningens tidning Scoop. Båda artiklarna innehåller enligt Josefsson osanna uppgifter.

Programtidningens redaktör har bett om ursäkt publiceringen, bland annat i Medievärlden, där tidningen gick som bilaga.

När Janne Josefsson i går kväll frågades ut av Svenska Dagbladets medieanalytiker Martin Jönsson vidhöll han sin åsikt att det är extra allvarligt när FGJ, en förening som vill sprida god publicistisk etik, publicerar fejkade historier. I debattartikeln beskriver han artiklarna som Kalle Anka-journalistik.

Martin Jönsson undrade om inte Josefsson tog i väl hårt och liknande honom vid en stingslig makthavare.

– Jag tycker att det är allvarligt att föreningen inte tar min kritik på allvar. Det är ingen frisk organisation om man inte för en öppen debatt.

Även om gårdagskvällens debatt var välbesökt, var antalet frågor från publiken få. Ett undantag var reportern Marja Grill från SVT som ifrågasatte varför diskussionen om artikeln i Scoop fördes utan att redaktören eller någon annan inblandad fanns på plats och kunde ge sin version.

På frågan om Uppdrag Granskning blivit en mindre grabbig arbetsplats sedan Scoops artikel i fjol föranlett ett omfattande internt arbete svarade Janne Josefsson att han inte visste om det hade blivit så. Han erkände att det fanns problem, men att det inte bara är kvinnor som farit illa genom åren.

– Vi behöver ruskas om. Framgång och makt berusar och korrumperar. Ser vi inte upp med det blir vi för stöddiga.

Efter utfrågningen av Janne Josefsson blev det en paneldebatt där bland annat tidigare kulturministern Cecilia Stegö Chiló deltog. Hon efterlyste bättre kunskaper hos grävande reportrar och såg det urholkade förtroendet för journalistiken som ett stort problem inför framtiden.

Cecilia Stegö Chiló la en stor del av skulden på de redaktionella ledarna på medieföretagen, som hon ser som ”extremt dåliga affärsmän”.

– Makten har förskjutits från chefredaktörer till vd:ar. Kärnaffären är ju ändå den journalistiska verksamheten. Redaktörerna måste bli bättre att definiera företagens publicistiska roll.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.