Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Granskningsnämnden fäller TV 4 och Mix Megapol

Publicerad: 26 november 2007, 12:05

Granskningsnämnden fäller TV 4 Nyheterna för att inte ha redovisat ett uttalande från Rikspolisstyrelsen som bemötte kritik mot polisvästarnas säkerhet.


Det var i en serie inslag sommaren 2007 som TV 4 Nyheterna granskade polisens skyddsvästar. Efter en provskjutning uppgav TV 4 att västarna var livsfarliga eftersom en kula gått igenom skyddsplattan på en av västarna.

Morgonen efter att inslaget hade sänts intervjuades en företrädare för Rikspolisstyrelsen i TV 4:s Nyhetsmorgon. Enligt honom kunde man absolut lita på att västen var säker. I nyhetssändningen på kvällen framfördes den tidigare kritiken mot västarna utan att Rikspolisstyrelsens uttalande sändes igen.

Granskningsnämnden anser att TV 4 därigenom gjort sig skyldigt till att inslaget strider mot kravet på opartiskhet. Beslutet var enhälligt.

Granskningsnämnden fäller också Mix Megapol-stationerna i Umeå, Skellefteå, Gällivare och Borås. I deras fall handlar det om att de inte uppfyllt villkoren om eget och lokalt material i sina sändningstillstånd.

Nämnden har tidigare påpekat att stationerna inte uppfyllt sina åtaganden och förelagt dem att sända material i enlighet med vad de lovat. Föreläggandena var förenade med vite om 100 000 till 400 000 kronor vardera.

Nu har nämnden gjort en uppföljande granskning och kommit fram till att stationerna i Umeå, Skellefteå, och Borås fortfarande inte uppfyller villkoren om eget och lokalt material. Stationen i Gällivare uppfyllde inte villkoret om lokalt material.

Granskningsnämnden har därför beslutat att begära att tidigare vitesbelopp ska dömas ut. Nämnden har också förelagt samtliga stationer att följa villkoren i sina sändningstillstånd. Även denna gång är det förenat med vite, som mest 800 000 kronor vardera för stationerna i Umeå och Skellefteå.

Nämnden beslutade också att ansöka hos länsrätten om att stationerna i Umeå, Skellefteå och Gällivare ska betala 40 000 kronor vardera i särskild avgift för två överträdelser av bestämmelserna om sponsring.

Stationen i Borås, som vid ett tillfälle också bröt mot bestämmelserna om sponsring, ska enligt nämnden betala 15 000 kronor i särskild avgift.

Besluten var enhälliga i nämnden.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.