Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Granskningsnämnden fällde TV4 för gynnande och Morgonpasset för partiskhet

Publicerad: 13 December 2006, 14:27

TV4 gjorde för mycket reklam i ett bakom-program för en av filmerna om Martin Beck, anser Granskningsnämnden och i P3:s Morgonpasset pratade man politik med sådana värderingar att det bröt mot kravet på opartiskhet. Båda programmen fälls.


TV4 fälls av Granskningsnämnden  för otillbörligt gynnande i programmet Bakom Beck- Skarpt läge. Programmet hade samma grafiska utformning som filmens marknadsföringsmaterial och de som intervjuades, skådespelare och andra medverkande, uttalad sig positivt om filmen. Sammantaget överskred detta vad som kunde motiveras med allmänhetens informations- och underhållningsintresse, anser nämnden. Beck (SB 908/06)

I Morgonpasset i P3, där programledaren och en bisittare talar om och kommenterar olika händelser sade bisittaren i ett program bland annat ”kolla till exempel Sverigedemokraterna, detta vidriga lilla parti [?]” och ”om det är de här osmakliga kraven på språktest och grejor som gör att Folkpartiet sjunker som en sten i den nya valbarometern [?]”. Programformen ger enligt nämnden visst utrymme för värderande omdömen, men här gick omdömena, som knöt an till en pågående valrörelse, längre än som kan anses förenligt med kravet på opartiskhet, anser nämnden. Morgonpasset (SB 904/06)

Ett inslag i programmet Drevet i TV4 handlade om den strikt religiösa rörelsen Plymouthbröderna och en kd-riksdagsledamots kontakter med rörelsen. Reportern avslutade inslaget med bland annat orden: ”Plymouthbröderna är en så extremt sluten grupp att de inte bör få starta någon friskola.” Drevet presenterades som ett program där reportrarna tar ställning och utrycker egna åsikter, men detta ändrar inte förhållandet att det i princip inte finns utrymme för programledare och reportrar att göra rena ställningstaganden i kontroversiella frågor, skriver Granskningsnämnden, som anser att reportern tog ställning på ett sätt som inte är förenligt med opartiskhetskravet. En ledamot var skiljaktig och ville kritisera, men fria, inslaget.
Ett annat inslag handlade om fackförbundet Transports syn på konkurrensen från åkeriföretag med lågavlönade polska chaufförer kritiserades av nämnden för att det brast i opartikhet. Reportern avslutade med att uttala sin ”högst personliga åsikt” om Transports svepande anklagelser om brottslig verksamhet för att hålla polska chaufförer borta från de svenska vägarna.  Drevet (SB 903/06)

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.