Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag24.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Granskningsnämnden fällde P4 Halland och Rapport

Publicerad: 12 Maj 2008, 12:07

Granskningsnämnden har fällt tre inslag i programmen Ekonyheter, Hallandseko och Konsekvens (P4) för osakliga uppgifter om en frikyrka och för att den inte fick bemöta kritik. Vidare har nämnden fällt två inslag i Rapport, då tittarna kunde få det missvisande intrycket att ett plagg hos Hennes&Mauritz (H&M) innehöll ett miljögift som kunde vara skadligt för människor.(Uppdaterad)


I inslagen från Halland  berättade reportern att frikyrkan sjundedagsadventisterna stod bakom en föreläsningsserie på Halmstad Teater. Reportern beskrev församlingen som både en sekt och domedagskyrka som försökte tjäna pengar på människor som mår dåligt. Enligt honom påstod de sig till exempel kunna bota cancer med bland annat frisk luft och varma bad.

Ingen företrädare för sjundedagsadventisterna fick bemöta kritiken om det ekonomiska vinstintresset.

Eftersom SR inte kunnat visa grund för påståendet ansåg nämnden att inslaget stred mot kravet på saklighet.

I det ena inslageti Rapport  sade reportern att kläder och lakan från utpekade klädkedjor – bland annat ett par trosor från H&M – hade visat sig innehålla miljögiftet nonylfenol. Enligt en professor som intervjuades var ämnet en risksubstans som kunde skada djurens fortplantningsförmåga och också ha ”effekter på människan”.

Enligt H&M hade SVT sammanblandat två olika kemikalier. Företagets egen undersökning visade att kläderna inte innehöll det aktuella miljögiftet, något som SVT inte tillbakavisat.

Inslaget stred enligt nämnden mot kravet på saklighet.

I ett inslag fem dagar senare påstods att Rapports eget test visat att H&M:s trosor innehöll en annan kemikalie, som visserligen inte gjorde plagget farligt att använda men som i samband med  tvätt bildade just nonylfenol som kom ut i vattnet. Därefter följde ett uttalande av klädkedjans vd.

Enligt nämnden framgick det inte att uttalandet gjordes mot bakgrund av de felaktiga uppgifterna några dagar tidigare. Därmed blev också det inslaget missvisande och stred mot kravet på saklighet.

Inslaget fälldes också för att ha givit intrycker att inklippta uttalanden från en handläggare på Naturskyddsföreningen avsåg H&M:s miljöpolicy.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.