Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Granskningen av trollfabriken var lysande journalistik”

Publicerad: 2 januari 2018, 08:08

Daniel Nordström, utgivare och chefredaktör för Mittmedias tidningar i Västmanland och Stockholmsregionen. Foto: Tony Persson/VLT

Daniel Nordström, chefredaktör för bland andra VLT och Norrtelje Tidning, tycker att förra årets viktigaste publiceringar var SVT:s Fallet Kevin och EK:s Trollfabriken


Ämnen i artikeln:

Eskilstuna-Kuriren

Vad var årets stora mediehändelse?

– Den stora nyhetshändelsen var terrordådet på Drottninggatan. Den stora mediehändelsen var #metoo och alla upprop som följde i olika branscher. #Metoo ledde fram till många publicistiska överväganden och en viktig debatt om namnpubliceringar och pressetik. Framför allt hoppas och tror jag att #metoo är en kraft som på riktigt gör skillnad i samhället.

Vad var årets viktigaste publicering?

– Det görs så enormt viktig journalistik i Sverige under varje år. Det ska vi vara stolta över. Två viktiga publiceringar jag vill lyfta fram är SVT Dokument inifråns ”Fallet Kevin”. Jag tycker också att Eskilstuna-Kuriren har visat fortsatt publicistiskt mod. Granskningen av trollfabriken är lysande journalistik. Där är hela EK:s redaktion och framför allt reportern Mathias Ståhle värd stort beröm.

Vad var sämst under året?

– Att hoten och hatet mot mediehus och enskilda journalister fortsätter att öka. Att VLT:s reporter Håkan Slagbrand blev misshandlad, att Katrineholms-Kurirens chefredaktör Marie Hillblom blev attackerad – och att förundersökningen i båda fallen snabbt lades ner. Rättsväsendet måste prioritera brott mot demokratin, inte bara i ord utan även i handling.

Om du ska titta framåt; vad kommer prägla branschen nästa år?

– Fortsatt fokus på digital utveckling, givetvis, både redaktionellt och på annonsavdelningarna. Vi måste också hantera kostnaderna i print och där tror jag att fler tidningar kommer att gå ner i frekvens alternativt gå över till postdistribution. Jag tror också att vi kommer att se ökade samarbeten mellan mediehus, så att fler delar kostnaderna för digital utveckling. Vi går dessutom in i ett valår, som dels är intressant journalistiskt, dels riskerar att bli redaktionellt utmanande i form av hat och hot mot redaktioner samt ökad desinformation och fler trollkampanjer. Jag befarar att vi möter ett smutsigt valår. Det måste mötas med skarp journalistik och kloka publiceringsbeslut.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Eskilstuna-Kuriren

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.