Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Granskade affärsmän bland de gripna efter journalistmordet

Publicerad: 2 Mars 2018, 05:45

Fredrick Federley Foto: Hamid Sarabi

Italienska affärsmän, som varit föremål för den mördade journalisten Ján Kuciaks granskning, har gripits av polisen. Uppgifterna har fått europaparlamentarikern Fredrick Federley (C) att vända sig till EU-kommissionen.


I helgen sköts den granskande journalisten Ján Kuciak och hans sambo till döds. Någon dag senare gick den slovakiska polisen, som utreder fallet, ut och berättade att det är troligt att mordet kan kopplas till Kuciaks journalistiska verksamhet.

Ján Kuciak arbetade för sajten aktuality.sk och vid tidpunkten för mordet granskade han den syditalienska maffians kopplingar till Slovakiens regering. På torsdagen bekräftade slovakisk polis flera italienska affärsmän som varit föremål för Kuciaks granskning gripits, rapporterar AFP.

Granskningen hann aldrig göras klart, men i veckan publicerade Politico Europe och aktuality.sk ett utkast. Artikeln avslutas med meningarna: ”Slutsatsen av artikeln saknas eftersom författaren inte fick möjlighet att slutföra den. Till minne av Ján Kuciak, vår kollega och en stor journalist.”

Efter de nya uppgifterna om den italienska maffians eventuella inblandning har europaparlamentarikern Fredrick Federley (C) agerat genom att ställa en fråga till EU-Kommissionen kring läget för undersökande journalister i EU.

– Morden av Ján Kuciak och den maltesiska journalisten Daphne Galizia visar att det finns allvarliga hot mot pressfriheten även i Europa. Den organiserade brottsligheten verkar spänna över gränser och då är det rimligt att EU tar det här på allvar. Därför har jag nu tagit kontakt med EU-kommissionen i frågan”, säger Fredrick Federley och fortsätter:

– Att granskande journalister kan arbeta utan hot är nödvändigt för fungerande demokratier och jag hoppas att man hittar de ansvariga illa kvickt.

Läs också

Efter journalistmordet – Slovakiens kulturminister avgår

Granskande slovakisk journalist sköts till döds

Granskande journalistik kan vara motiv bakom reportermord

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.