Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

GP spelade avgörande roll i kidnappningsdramat kring Sibachefen

Publicerad: 18 Maj 2016, 05:47

Den förre Siba-chefen Fabian Bengtssons familj kommunicerade med sonens kidnappare genom ett okänt meddelande i tidningen.


Ämnen i artikeln:

GP

Den 17 januari 2005 kidnappades den då 32-årige Fabian Bengtsson i anslutning till sitt hem i Göteborg. Gärningsmännen förde bort honom och höll honom inspärrad. Och för ett frigivande krävde man en stor lösensumma av hans familj.

Men 17 dagar senare, den 3 februari, återfanns Fabian Bengtsson vid liv i Slottsskogen, i Göteborg. Under den period Fabian Bengtsson var borta hade kidnapparna kommunicerat med föräldrarna och förbjudit dem att kontakta polisen. Trots det valde föräldrarna att gå till polisen, men kontakten togs med stor försiktighet eftersom man fruktade att Siba-chefens liv kunde gå förlorat om det kom fram. Om detta berättar regionpolismästare Klas Friberg i senaste avsnittet av podcasten Förhandlingspodden, skriver GP.

Kidnapparnas pengakrav till familjen Bengtsson för att släppa sonen låg på fem miljoner euro och fem miljoner svenska kronor. Och det är här Göteborgs-Posten kommer in. För familjen uppmanades att svara på kravet genom att sätta in en bilannons i tidningen.

Regionpolismästaren berättar i podcasten att GP spelade en avgörande roll i arbetet med att rädda den kidnappade Sibachefen. Det eftersom den dagens pressläggningen redan var avslutad när kidnapparnas annonskrav nådde polisen, vilket gjorde att föräldrarnas annons avslogs.

Vi behövde få in den annonsen i morgondagens tidning, annars riskerade vi Fabian Bengtssons liv. I högsta grad bedömde vi att det var ett riktigt hot från kidnapparna, säger Klas Friberg.

Den allvarliga situationen tvingade polischefen att berätta för Göteborgs-Postens ägare så att de kunde göra ett undantag och ta in annonsen. Samtidigt informerades GP om att tidningen inte fick rapportera något om händelsen.

Efter att ha funderat noga tyckte vi att det var ett så allvarligt läge i kidnappningen att vi gick med på polisens önskemål. Det var en liten annons som gick i alla tidningar vi tryckte den dagen och minns jag rätt var det en liten radannons, säger GP:s dåvarande chefredaktör Jonathan Falck.

Klas Friberg berättar vidare i podcasten hur GP:s agerande gjorde att polisen kunde fullfölja processen vilket i förlängningen räddade Fabian Bengtssons liv.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

GP

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.