Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

GP skärper rutiner efter falsk dödsannons

Publicerad: 26 Februari 2013, 12:39

I förra veckan publicerade GP en falsk dödsannons efter något chefredaktör Cecilia Krönlein kallar ett raffinerat bedrägeri. Nu har tidningen skärpt sina rutiner.


Ämnen i artikeln:

Göteborgs-Posten

I onsdags kunde en 35-årig göteborgska läsa sin egen dödsannons i GP. Den hade skickats in via sajten av någon som uppgav sig vara hennes pappa. En person som utgett sig för att vara hennes syster hade ringt och bekräftat dödsfallet.

2007 fälldes GP av Pressens opinionsnämnd för precis samma sak. Då skärptes rutinerna. Nu tar tidningen ytterligare några steg.

Nu måste den privatperson som vill sätta in en dödsannons komma till tidningen, legitimera sig samt ha med sig en dödsattest.

Jag förstår att det kan väcka irritation men vi vill inte hamna i samma situation igen, säger GP:s chefredaktör Cecilia Krönlein.

Att den felaktiga annonsen kunde passera beror på att tidningen utsatts för det hon kallar ett raffinerat bedrägeri.

Vet du motivet?

Det lilla jag vet om motivet kan jag inte säga.

Den absoluta majoriteten av tidningens dödsannonser kommer via begravningsbyråer.

Dem litar vi på.

GP publicerade rättelser två dagar i rad efter den falska dödsannonsen. I den första berättade tidningen bara att uppgifterna om kvinnan inte stämde och beklagade det inträffade. Dagen därpå förtydligade tidningen genom uttryckligen säga att dödsannonsen var felaktig och att kvinnan inte hade avlidit.

Kvinnan har också polisanmält händelsen.

Ämnen i artikeln:

Göteborgs-Posten

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.