Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

GP:s fackklubb: ”något kluvet”

Publicerad: 15 december 2016, 08:14

I går stod det klart att tre Göteborgsbaserade bolag investerar i Stampen. Journalistklubbens ordförande Gabriella Mohoff är lättad men känner samtidigt en viss oro: "Det är stora bolag som vi också måste kunna granska".


Ämnen i artikeln:

GP

Stena Finans, Ernström & Co och ett par andra investerare går in med pengar i hårt pressade Stampen som bland annat äger Göteborgs-Posten (GP).

Gabriella Mohoff är ordförande för Journalistklubben på GP. Hon är lättad i dag, säger hon, men samtidigt känns det något kluvet:

– Från vår synvinkel känns det skönt att det är klart och att det är stabila Göteborgsbolag med lokal förankring. Det som möjligen kan oroa är att det är stora bolag som vi också måste kunna granska.

Gabriella Mohoff säger att hon förutsätter att bolagen är professionella nog att de förstår vad de investerar i:

– De verkar vara på det klara med vad som väntar så jag är inte jätteorolig. Jag hoppas att vi affärsmässigt ska ha nytta av dem, men det nya ägandeskapet får förstås absolut inte påverka journalistiken.

För risken är att bevakningen av bolagen blir mer återhållsam, säger hon, och det vore förödande:

– Men jag hoppas och tror att vi har tillräcklig journalistisk integritet. Transparens och öppenhet på redaktionen kommer att bli viktigt och det ligger ett stort ansvar på våra chefredaktörer nu. De måste vara tydliga med att det är vattentäta skott som gäller.

För Gabriella Mohoff var lösningen med de nya investerarna ganska väntad:

– Jag har inte vetat vilka personer eller bolag som kan bli aktuella, men vi har fått information om att det är västsvenska investerare och att Peter Hjörne vill behålla så mycket ägande som det går.

När det gäller Peter Hjörnes fortsatta ägande vill Gabriella Mohoff inte recensera det allt för mycket:

– Jag har svårt att säga så mycket om det. Under åren har vi ju reagerat över vissa större aktieuttag och liknande, samtidigt vet vi att Peter som person brinner för den lokala journalistiken och har ett stort intresse för verksamheten. Det har varit en fördel när branschen krisar.

Hur fortsätter ert fackliga arbete nu?

– Jag hoppas att vi ska få en chans att träffa investerarna och höra hur de tänker – om detta är en rent ekonomisk investering eller en demokratisk. För oss är det viktigt att ha en bra relation med ägarna precis som vi har med Peter, säger hon och fortsätter:

– Sedan får vi se. I praktiken betyder detta att vi närmar oss slutet av vår rekonstruktion, vilket känns väldigt skönt eftersom den gjort oss lite handlingsförlamade. Nu får vi se vad som händer. Vi hoppas att det ska bli någon form av nystart och jag känner en framtidstro.

Läs hur GP:s chefredaktör Cecilia Krönlein ser på Stampens nya ägandebild här.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

GP

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev