Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

GP:s endagsredaktion i Biskopsgården prisas

Publicerad: 28 November 2013, 12:56

Göteborgs-Postens satsning Wazzup var ett svar på ungdomarnas protester mot tidningen. Nu prisas den av Wan-Ifra.


Ämnen i artikeln:

Göteborgs-Posten

Nästa vecka åker GP:s redaktionschef Anders Goliger till Warzawa för att ta emot silvermedaljen i World Young Reader Prize award.

I samband med skottlossningarna i Biskopsgården publicerade GP en artikel som Anders Goliger beskriver som ”inte den mest lyckade vi publicerat”. Den retade upp många ungdomar som tyckte att deras stadsdel beskrevs på ett fördomsfullt sätt.  Missnöjet tog sig olika uttryck, bland annat lappar som sattes upp i city och en demonstration utanför GP-huset.

GP ordnade ett möte med organisationen Pantrarna, och frågade ”Finn det något vi kan göra för att mötas”.

Vårt förslag var att vi skulle åka till Biskopsgården och prata journalistik och göra en sådan endagsredaktion som man brukar ha på journalisthögskolorna.

Pantrarna samlade en grupp ungdomar och GP tog med sig laptops, skrivare, it-tekniker och reportrar till en gymnastiksal i Biskopsgården. När Anders Goliger frågade vad de ville skriva om fick han ingen vidare repsons. Då frågade han istället vad som gjorde dem upprörda.

Diskriminering, rasism och Sverigedemokraterna.

GP:s reporter Per Sydvik fick dit Göteborgs ledande Sverigedemokrat som svarade på ungdomarnas frågor.

En vecka senare samlades de i GP-huset och läste den färdiga produkten. Alla inblandade var nöjda med resultatet och GP har fått ett antal kontakter de inte tidigare haft.

Att gå från att vara en stor borg som man bara kan demonstrera utanför till att bli ett hus fullt av människor som man kan ringa och skälla ut är ändå ett steg framåt.

GP har gjort en Wazzup Frölunda och Anders Goliger hoppas att det blir en uppföljning i Biskopsgården. Dessutom har skribenter från Wazzup medverkat i GP:s huvudtidning, både som skribenter och intevjupersoner.

Protest mot GP slutade med egen tidning

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Göteborgs-Posten

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.