Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

GP:s avslöjande om sparkad tränare stämde inte

Publicerad: 10 oktober 2018, 10:49

Göteborgs–Posten avslöjade att IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi fick sparken, men det visade sig sedan att det var sportchefen Mats Gren som tvingades bort.


Ämnen i artikeln:

Göteborgs-Posten

Vad gick snett?

– Vi borde ha formulerat oss annorlunda. I stället för rubriken: ”IFK Göteborg sparkar Poya Asbaghi” borde vi skrivit ”IFK Göteborg planerar att sparka Poya Asbaghi”. Vi står fortfarande för uppgiften som gör gällande att IFK Göteborg på måndagen planerade att sparka Poya Asbaghi. Detta ändrades uppenbarligen under tisdagen – och det var också vi som först kunde rapportera detta. Men naturligtvis är vi självkritiska till hur vi formulerat rubrik och delar av textinnehållet. Vi borde varit tydligare med att detta var vad som gällde i skrivande stund, men att det fortfarande inte var helt klart, skriver GP:s nyhetschef Johan Sköld i ett mejlsvar till Medievärlden.

Reportern som gjorde det felaktiga avslöjandet att tränaren skulle gå har tidigare själv drivit den tesen i krönikor, är det en risk som ökar när man blandar reporter- och krönikerollen i samma bevakning?

– Det här handlar om en av Sveriges mest respekterade och rutinerade fotbollsjournalister och han har full koll på var skiljelinjerna går. Det är inte heller han som i slutändan bestämmer vad som ska publiceras.

Efter de nya uppgifterna skrev GP om den första nyhetstexten och lade till följande mening högst upp i brödtexten: ”Den här texten har uppdaterats. I en tidigare version baserades innehållet på de uppgifter Göteborgs-Posten samlat in som gjorde gällande att Poya Asbaghi skulle sparkas från IFK Göteborg”.

– Vi kommer givetvis fortsätta rapportera om spelet bakom kulisserna för att visa varför IFK Göteborg agerat som man gjort.

Har ni fått några läsarreaktioner på bevakningen?

– IFK Göteborg är den idrottsklubb som engagerar våra läsare mest och vi får i stort sett reaktioner på allt som skrivs om klubben. Med det sagt är det klart att vi fått extra mycket under de senaste dagarna. Kritik mot att vi skrivit nyheten som att det är klart att Poya Asbaghi sparkas – men kanske framför allt handlar reaktionerna om att man vill veta mer om vad som egentligen pågår i IFK Göteborg. Här har vi ett otroligt stort ansvar gentemot våra läsare att så snabbt som möjligt reda ut, förklara och fortsätta ha den överlägset mest initierade bevakningen av klubben.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Göteborgs-Posten

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev