Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag13.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

GP-medarbetare fick Nobelpriset i litteratur

Publicerad: 8 Oktober 2015, 12:49

I dag offentliggjorde Svenska Akademin årets Nobelpristagare i litteratur. Det var GP-medarbetaren Svetlana Aleksijevitj som tilldelades det prestigefyllda priset.


Några av böckerna Svetlana Aleksijevitj skrivit är Kriget har inget kvinnligt ansikte (1985), De sista vittnena: solo för barnröst (1985), Bön för Tjernobyl: en framtidskrönika (1997) och Zinkpojkar (1989).

Gabriel Byström är före detta kulturchef på Göteborgs-Posten. Han var också den som först anlitade Svetlana Aleksijevitj som skribent på GP:s kultursidor:

Jag är otroligt glad, hon är en fantastisk författare. Jag känner en enorm ödmjukhet över att ha jobbat med henne. säger han i en intervju med GP.

Gabriel Byström beskriver den nyblivna Nobelpristagaren som väldigt klar, kul att prata med, skarp i sin analys och oerhört beläst.

Vi fick en bra relation som förstärktes, vi ville båda att hon skulle skriva i GP. Man måste också nämna Kajsa Öberg Lindsten, hennes översättare. Hon är helt central och har gjort Svetlana Aleksijevitj tillgänglig för GP:s läsare och för en svensk publik.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.