Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

GP klandras för kvacksalverigranskning

Publicerad: 19 Mars 2012, 08:50

Flera negativa uppgifter om en icke legitimerad terapeut visade sig vara felaktiga.


Ämnen i artikeln:

GP

PON klandrar Göteborgs-Posten för att ha brutit mot god publicistisk sed i samband med artiklar som publicerades hösten 2010.

Efter att Socialstyrelsen fått in en rad anmälningar om ett hälsoföretag började tidningen granska företaget och dess frontfigur, en man som hade stora skatteskulder och flera konkurser bakom sig. Varken mannen eller företagets övriga 17 terapeuter var utbildade psykologer eller psykoterapeuter, enligt GP. Anmälningarna till Socialstyrelsen hävdade bland annat att företaget behandlade barn med beteendestörningar och tog hutlöst mycket betalt.

Lars Ahlin, ordförande för Sveriges Psykologförbund, var kritisk till att flera medier hade framställt mannen som expert. Dan Katz, legitimerad psykolog, ansåg att det var absurt att fuskare i branschen står utanför samhällets kontroll; endast legitimerade utövare kan kontrolleras av Socialstyrelsen.

Men den 8 september 2010 publicerades en rättelse, ”Fel i GP om (mannen)”. Där skriver tidningen att de felaktigt påstått att mannen hade skatteskulder och obetalda p-böter. Uppgifterna gällde både mannen och företaget han kopplades till.

Mannen anmälde GP genom ombud och menade att artiklarna var kränkande, osakliga och innehöll ”skandaliserande insinuationer”. Trots att han inte var anklagad för kvacksalveribrott pekades han ut som detta, dessutom med en stor halvsidesbild. Han hade varken förfallna skatteskulder eller stora konkurser bakom sig och hade inte utgett sig för att vara psykolog eller psykoterapeut; det var Eniros sökordsfunktion som lagt till ”leg psykolog” under en av hans böcker på nätet. Det fanns också en rad andra felaktigheter i GP:s texter, men tidningen vägrade att ge mannen möjlighet till genmäle.

GP menar i sitt yttrande att kvacksalveri inte är en brottsrubricering utan en folklig benämning på att utöva läkekonst utan utbildning. Det var logiskt att mannen fick personifiera verksamheten, trots att han själv hävdat att han numera bara höll föredrag för dem, eftersom initierade källor pekat ut honom som förgrundsfigur och företagets nummer var kopplat till hans mobil.

PO avskrev ärendet, vilket överklagades av mannen. Nu ger PON honom rätt. I sin bedömning skriver PON:

”Artiklarna innehåller grava anklagelser mot anmälaren. Flera uppgifter av negativt slag visade sig vara felaktiga. Några av felaktigheterna rättades av tidningen efter ett par veckor.

Tidningar ska enligt de pressetiska reglerna sträva efter att låta en kritiserad person samtidigt bemöta kritiken samt vara generös med genmälen. Även om det ingivna genmälet enligt tidningens mening inte hade en relevant utformning skulle en återgivning av genmälet ha kunnat tillgodose anmälarens intresse av att komma till tals. Tidningen kan därför inte undgå att klandras för att ha åsidosatt god publicistisk sed.”

Ämnen i artikeln:

GP

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.