Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

GP bantar 50 tjänster

Publicerad: 12 Juni 2003, 07:34

50 tjänster försvinner på Göteborgs-Posten. Flest inom HTF-området. - Läsare och annonsörer ska inte drabbas. Därför sker besparingarna i första hand inom våra stödfunktioner, säger vd Tomas Brunegård.


Det handlar om personal inom administration, ekonomi och teknik. En tredjedel av dem – 35 tjänster – försvinner.
Ingela Järnmyr är  klubbordförande för GP:s 165 HTF-anslutna. Hon ställer sig frågande till ledningens planer. Något konkret förslag har hon inte sett.
– Jag förstår inte hur man ska få ihop det. Vi misstänkte att det skulle bli nedskärningar, men att det var så här illa hade vi inte väntat oss, säger Ingela Järnmyr.
Även andra avdelningar berörs. För första gången i GP:s historia kommer journalister att sägas upp. Cirka 20 redaktionellt anställda berörs av besparingen, som inbegriper tolv journalister från ett tidigare sparpaket som ännu inte genomförts fullt ut.

Sjätte sparpaketet

Tomas Brunegård säger att målet är att sänka kostnaderna med 35 miljoner kronor och att visa ett positivt resultat 2004. I år väntas tidningsrörelsen redovisa en förlust på cirka 60 miljoner. Det blir tidningens tredje förlustår i rad.
Detta är GP-koncernens sjätte sparpaket på två år, varav de flesta av dem har berört själva tidningen. Så sent som i november 2002 kom det förra. Sammanlagt väntas de olika sparpaketen ge resultatförbättringar på 205 miljoner.
Orsaken till de nya sparåtgärderna är att annonsförsäljningen fortsätter att gå dåligt. Att den lokala försäljningen ökat räcker inte. När varumärkes- och platsannonseringen faller samtidigt får det stora effekter, säger Tomas Brunegård, som tror att nedgången kommer att fortsätta 2004.

Ingen vändning – ännu
De senaste två åren har GP tappat 250 miljoner. Tomas Brunegård ser positivt på att DN:s varumärkesförsäljning ökat under senaste kvartalet, men tycker att det är för tidigt att tala om en vändning.
För koncernen GP går det bättre än för tidningen. Ett svagt positivt resultat väntas i år. Det beror bland annat på att det nybildade tryckeribolaget, VTAB, varit framgångsrikt.
YLVA CARLSSON

Resultat:
GP-koncernens intäkter var i fjol 1 466 miljoner kronor (-2 procent). Resultat efter finansnetto var -84,1 miljoner kronor. Morgontidningen GP gjorde i fjol en förlust på 56 miljoner kronor.

Brunegård fick en miljon i kompensation
Tomas Brunegård fick en miljon kronor extra i lön förra året. Orsaken var att han för tre år sedan fick köpa aktier i GP för åtta miljoner kronor. Syftet var att ge tidning- ens vd en privatekonomisk drivkraft för att höja bolagets resultat.
I fjol sålde Tomas Brunegård aktierna med förlust och fick en miljon kronor i kompensation. GP skriver att Brunegård vid försäljningen angav dels privatekonomiska skäl, dels att han ändrat åsikt – som vd ville han stå utan egna ekonomiska intressen vid beslut om till exempel aktieutdelning och hur koncernens struktur skulle utvecklas.
Styrelseordförande Lennart Ohlsson-Leijon säger till GP att han kan förstå att ”någon höjer ögonbrynen och tycker det är konstigt” med extralönen i samband med att personal kommer att varslas på GP.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.