Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag01.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

GP-artikel om sommarlägerklandras

Publicerad: 18 Maj 2008, 08:54

Göteborgs-Posten och Ölandsbladet har båda åsidosatt god publicistisk sed, anser opinionsnämnden. GP för att ha gjort en koppling mellan ett läger för barn och hem med sociala och ekonomiska problem, Ölandsbladet för att ha återgivit åtta år gamla och ofördelaktiga rykten om en kommunpolitiker under rubriken "skurk?".


GP publicerade i augusti fjol en artikel om ett sommarläger, Semester för innerstadsbarn, arrangerat av ett bostadsbolag tillsammans med socialtjänsten. Barnen beskrevs som att de kom från familjer utan stora ekonomiska resurser, hade ensamstående, kanske också arbetslösa föräldrar, Några av barnen hade problem i skolan. Socialtjänsten var därför inkopplad, sades det. En familjepedagog från socialtjänsten uttalade sig.

Anmälare, mamma till barn på lägret,  uppfattade artikeln som kränkande och utpekande eftersom tidningen publicerat namn och bild på barnen. Hennes barn var inte på lägret av någon annan orsak än att de skulle ha roligt, underströk hon.

PO anser att det barn som utpekats med namn och bild på ettan tillfogats publicitetsskada genom den koppling som gjorts till uppgifter om problematiska hemförhållanden som inte var motiverad av allmänintresset. Nämnden delar PO:s bedömning.

Ölandsbladet skrev i maj om en ny ordförande i ett namngivet turistbolag. Denne var också namngiven och hans partibeteckning utsatt. Underrubriken löd Lysande entreprenör – eller skurk?

Tidningen berättade om att politikern hade gjort konkurs , att han fått sparken som vd för ett tidningsföretag för åtta år sedan och att medier hade gjort omfattande granskningar av honom, särskilt då han var en framträdande politiker i en annan ort. ”Illasinnade(?) rykten ” hävdade att han gjort lite väl snabb karriär som lokalpolitiker på sin nya hemort och att fingrarna inte var rena efter den senaste syltburken.

Den som pekats ut gjorde anmälan och hävdade bestämt att han inte gjort sig skyldig till några oegentligheter. Inte heller hade han underkastats någon rättslig undersökning. Att han betalade 100 000 kronor till företaget när han slutade berodde på att han velat undvika ett skiljedomsförfarande och få saken ur världen.

Två dagar efter publiceringen tog Ölandsbladet in ett genmäle från den utpekade lokalpolitikern under rubriken Ölandsbladet har tyvärr gjort ett allvarligt misstag.

PO anser att Ölandsbladet, trots att lokalpolitikern fick uttala sig i tidningen och att tidningen snabbt publicerade ett genmäle, ska klandras Rubriken, i vilken han utpekas som skurk, visserligen med frågetecken efter, kan inte försvarar pressetiskt,  enligt PO. Nämnden instämmer.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.