Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Gota skriver ned goodwill med 140 miljoner

Publicerad: 8 April 2015, 14:44

Gota Medias goodwillavskrivningar landade på 140 miljoner 2014. Rörelseresultatet efter avskrivningarna blev minus 120 miljoner kronor.


Ämnen i artikeln:

Gota Media

Gota Medias intäkter minskade till 1 096 (1 134) miljoner förra året.

Koncernen höll emot upplagan bäst av alla och slutade på -2,5 procent. Med en prishöjning på 2,2 procent landade upplageintäkterna på 491 miljoner, exakt lika mycket som 2013.

Annonsintäkterna minskade med 2,7 procent till 530 (557) miljoner, vilket innebar en utplaning jämfört med de två föregående åren då minskningen legat runt 10 procent.

Det står sig också bra mot branschsnittet, säger Gota Medias vd Boine Gepertz till Medievärlden.

Gota Medias operativa resultat (före goodwillavskrivningar och engångsposter) landade på 7 (13) miljoner.

I det resultatet ligger kostnader på 18 miljoner för framtidssatsningen ”Allt inkluderat”. Vi försöker ta så mycket kostnader vi kan direkt, säger Boine Gepertz.

Koncernens resultat EBITDA ökade till 52 (15) miljoner. (Rörelseresultatet 119,7 miljoner – de totala avskrivningarna på 171,3 miljoner)

Rörelseresultatet efter goodwillavskrivningar och engångsposter blev -120 miljoner kronor

Gota Media har haft starkare resultat tidigare år men nu handlar det om att investera långsiktigt. Så vi är egentligen väldigt nöjda med det resultat vi gjort, med tanke på de satsningar och avskrivningar vi gjort.

Gota Medias goodwillavskrivningar uppgick till 140 miljoner. I det ingick planenliga avskrivningar på 29 miljoner och nedskrivningar på 111 miljoner. Framför allt handlar om en stor goodwillnedskrivning i Skånemedia på 104 miljoner efter att avskrivningstiden halverats från 20 till 10 år.

Tack vare att Gota Media har så stark balansräkning kan vi göra det utan att soliditeten påverkas. Alla förvärv Gota gjorde 2011 gick bättre 2014, så det talar ju egentligen emot nedskrivningar, men vi passar på att skriva ned så mycket vi kan nu när vi går över till de nya redovisningsreglerna K3, säger Boine Gepertz.

Gota Media har nu fått ned goodwillposten till 73 miljoner och räknar med att fortsätta skriva ned för att om några år vara nere på noll, enligt Boine Gepertz.

I år blir nedskrivningarna dock betydligt lägre, vilket kommer att innebära ett kraftigt förbättrat rörelseresultat.

Även det operativa rörelseresultatet som förra året landade på 7 miljoner räknar Gota Media med att förbättra 2015.

Ja vi har budgeterat för ett bättre resultat 2015.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Gota Media

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.