Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Gota Media låter pengarna stanna i plånboken

Publicerad: 20 December 2006, 11:44

Blocket/Schibstedaffären stärker Gota Medias utvecklingsmuskler med 149 miljoner. Koncernen investerar i starkt förbättrade sajter. Man anställer en centralt placerad chef för nya medier - och man stärker de fyra stora koncerntidningarnas sajter. Men har inte akuta planer på företagsförvärv.


– Det viktiga är att pengarna inte bränner i fickan, säger Gota Medias vd Bennie Ohlsson, som just fått kassan förstärkt med 149 miljoner.
Gota Media har inga planer på att köpa något, men är ständigt öppna för att spela en roll i omstruktureringen av branschen. Därför satsar företaget på samarbeten och allianser som stärker kärnverksamheten, som Bennie Ohlsson uttrycker det.
– Vi har ett uppdrag att säkerställa utgivningen av våra tidningar över lång tid. Webben är en intressant hjälpreda till papperstidningen. Vi satsar likvärdigt på de olika medieformerna.

Att vara nyhetsledande och kommersiellt starkast lokalt är sin sak. Gota Media satsar på de egna sajterna kopplade till Barometern, SmålandsPosten, BLT och Borås Tidning, och på en gemensamt driven omvärldsbevakning och analys. Men annan utveckling kräver muskler som Gota Media ensamt inte har. Bennie Ohlsson talar om annonsmarknaden, tekniken och produkter och tjänster. Därför för man samtal med de gamla partnerna i Blocket.se HD och NWT – och är beredda på andra kontakter.

Gota Media har engagerat sig i flera omfattande satsningar och projekt. Tillsammans med Norrköpings Tidningar och med Schibsted i olika kombinationer var man med i budgivningen på Centertidningar. Blocket.se är nu avvecklat, men annonspaketet Land&rike är en ny satsning där band knyts med andra.

Att sälja innehavet i Blocket.se var rätt nu, säger Bennie Ohlsson. Gota Media gör en bra affär och Schibsted kan gasa på med utvecklingen av Blocket.
Gota Media sålde omgående sina Schibstedaktier till NWT. Orsaken är inte någon policy vad det gäller aktieinnehav.
– Vi har såväl aktier som räntebärande papper, säger Bennie Ohlsson.
Men koncernen har inte någon enskild post så stor som Schibstedposten – motsvarande 149 miljoner kronor – skulle ha varit.
– Vårt beslut blev att förvandla aktieposten i kontanter. Det stämde dessutom med Anderkoncernens andra starka intressen i Norge.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.