Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag29.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Göran Lambertz ska utreda teknikoberoende och ökad integritet

Publicerad: 18 April 2008, 10:10

Justitiekansler Göran Lambertz ska leda tryck- och yttrandefrihetsberedningen - som fått nya direktiv av regeringen. Såväl teknikoberoende som ökat integritetsskydd ska utredas. (Uppdaterad)


Göran Lambertz tar över efter Göran Regner, som avled i fjol, som ansvarig för tryck- och yttrandefrihetsberedningen.

Han har ett grannlaga uppdrag. Regeringen beslöt vid sitt sammanträde igår att den stående beredningen ska föreslå förändringar som ska ”åtgärda vissa problem som är kopplade till den nuvarande teknikberoende regleringen”.

Senast 1 februari 2009 ska det vara klart att redovisa bland annat hur ”offentliga uppspelningar ur databaser” ska få grundlagsskydd. Det gäller framför allt digital bio – som dessutom ska omfattas av filmcensuren. Beredningen ska också föreslå en ”stencilregel” för tekniska upptagningar

Senast den 20 december 2011 ska beredningen ha undersökt och redovisat om och hur grundlagarna TF och YGL ska göras oberoende av tekniken, samt utreda om skyddet för enskildas integritet och privatliv ska stärkas.

Göran Lambertz har de senaste åren flitigt debatterat tryck- och yttrandefriheten.
Han menar att det är ett problem att den nuvarande lagstiftningen är teknikbunden.
Och han räknar med att Sverige förr eller senare måste införa ett integritetsskydd för den enskilde, som en följd av den kända domen mot Tyskland i Caroline av Monaco-målet.

Framför allt hans roll som justitiekansler – åklagare i alla tryckfrihetsmål utom förtal och förolämpning – men också att han har tydliga åsikter i de centrala frågorna som nu ska utredas har gjort att han själv tvekat om det är rätt att han har uppdraget att leda beredningen.

– Regeringen har rimligen också funderat över det här. Kan det finnas en konflikt mellan åklagarrollen och att leda utredningen?

Av den anledningen trodde han att han inte skulle vara aktuell. Nu säger Göran Lambertz ödmjukt att han får bygga upp förtroendet för att han kan ha uppdraget.

Som en konsekvens kommer han att ta ett steg tillbaka i debatten.

Det första steget i uppdraget, om bland annat en stencilregel, kan bli överspelat av det andra steget…

– Ja, det kan bli så, säger Göran Lambertz.

Det förlängda uppdraget handlar om att komma bortom det ”lappande och lagande” som pågått med TF och YGL.

Det detaljerade utredningsdirektivet är inte klart än. Enligt justitiedepartementet blir det klart under dagen.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.