Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Göran Lambertz anklagelser mot den egna kommittén

Publicerad: 3 november 2011, 07:42

Yttrandefrihetskommitténs ordförande Göran Lambertz har gett upp hoppet om en ny grundlag och anklagar nu ledamöterna för att vara styrda utifrån.


Förra veckan skrev Göran Lambertz i ett brev till ledamöterna att kommittén sannolikt kommer att presentera ett förslag som ”inte är godtagbart”. Det vill säga att nuvarande grundlagar ska putsas, och inte att en ny grundlag ska införas som Göran Lambertz vill.

”Det är enligt min uppfattning inte alls så att det står och väger mellan två likvärdiga alternativ. I stället handlar det enligt min mening om att kommittén är på väg att förslösa sin möjlighet att åstadkomma vad som behövs inom ett utomordentligt viktigt lagstiftningsområde”, skriver han.

Han skriver vidare att hans ansvar nu är tvåfaldigt: både att leda kommitténs arbete mot det mål som majoriteten önskar, men också att försöka påverka kommittén att lägga fram ett godtagbart förslag, och han överväger därför att påbörja ett opinionsbildande arbete utanför kommittén.

Han anklagar också ledamöterna för att vara styrda utifrån: ”Det är tydligt för mig att motståndet mot en ny yttrandefrihetsgrundlag till stor del kommer från personer utanför kommittén. Det är också tydligt att det är svårt att med tillräcklig styrka motivera en ny yttrandefrihetsgrundlag utifrån politiska överväganden. De vinster som en ny grundlag skulle innebära för rättslikheten, hållbarheten och yttrandefriheten är lätt urskiljbara för de flesta jurister och för andra som noggrant och utan skygglappar sätter sig in i de principiella och praktiska aspekterna på lagregleringen. Men vinsterna är inte tillräckligt attraktiva för andra. Och initialmotståndet är stort.

Ledamoten Ingvar Svensson (kd) tycker att Göran Lambertz agerande är märkligt.

Det här är min tionde utredning och jag har aldrig varit med om något liknande, säger han.

Vad är det som är märkligt?

Både att han vill ge sig ut i den offentliga debatten och försöka påverka ledamöterna den vägen, och att han påstår att vi skulle vara styrda utifrån. Han ifrågasätter ledamöternas integritet, det tillhör inte det normala.

Vad händer nu?

Det kommer inte att hända något speciellt. Vi jobbar på.

Inget beslut om ny grundlag

Lambertz kan bli överkörd om ny grundlag

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.