Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag27.05.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Göran Gräslund: Märkligt att gatubilderna regleras av olika regelverk

Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund svarar på Per Hultengårds och Robert Roséns debattinlägg om bildpubliceringar.

Publicerad: 19 Februari 2010, 05:59


Ämnen i artikeln:

Datainspektionen

Balansen mellan yttrandefrihet och skyddet av den personliga integriteten är viktig och måste kunna diskuteras

Per Hultengård och Robert Rosén skriver i Medievärlden att Datainspektionen har en inställning till de gatubilder som Hitta.se publicerar som i förlängningen är ett hot mot alla bildpubliceringar. Men frågan är vad de bygger denna uppfattning på.

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Hitta.se har ett utgivningsbevis vilket ger webbplatsen ett grundlagsskydd som i sin tur innebär att personuppgiftslagens regler inte gäller för sajten. Datainspektionen är fullständigt medveten om att Hitta.se och alla andra grundlagsskyddade media faller utanför vårt område och att det ska vara så.

Från ett medborgarperspektiv måste det dock te sig märkligt att gatubilderna i två i princip identiska tjänster som Hitta.se och Google Streetview regleras av olika regelverk. Den ena sajten suddar ansikten för att skydda den personliga integriteten, den andra gör det inte med hänvisning till yttrandefrihetsgrundlagen.

Men inte ens den mest hängivne försvararen av yttrandefriheten kan blunda för att det finns en gräns mellan yttrandefriheten och andra grundläggande mänskliga rättigheter, som exempelvis rätten till ett privatliv och att det finns anledning att diskutera var den gränsen bör ligga. Det borde till exempel finnas en förståelse för att det kan uppfattas som kränkande att bli fotograferad naken inne på sin tomt eller när man ses gå ut från en psykiatrisk klinik eller härbärge och att bilderna sedan görs tillgängliga via en karttjänst på Internet.

Hultengård och Rosén undrar vilken skillnad det är mellan en bild i Dagens Nyheter och gatubilderna i Hitta.se. Men nog finns det väl ändå en skillnad mellan en bild i en tidning och den systematiska storskaliga massregistrering i form av bilder som gjorts av Hitta.se?

Det finns svåra men också viktiga överväganden som måste göras när det gäller avvägningen mellan yttrandefriheten och skyddet av den personliga integriteten. Det finns inget enkelt svar på var gränsen går och ytterst är det en uppgift för vår lagstiftare att bestämma. Men det är viktigt att hålla debatten om denna balans levande.

I ett annat inlägg skriver Hultengård och Rosén om två poliser som tvingat en bloggare att radera bilder på sin mobiltelefon och ger i texten sken av att Datainspektionen vill förbjuda bloggaren från att publicera bilderna han återskapat från sin telefon. Jag vill förtydliga att Datainspektionen inte har gjort några som helst uttalanden om detta bloggärende, än mindre påstått att publiceringen skulle vara i strid med personuppgiftslagen. Att Hultengård och Rosén jämställer en person som vill väcka debatt och utöva kritik på sin blogg med ett företag som systematiskt fotograferat gatorna i svenska städer har jag svårt att begripa.

Göran Gräslund, generaldirektör Datainspektionen

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Datainspektionen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.