Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Gör radion ingen lokal journalistik?

Utmaningen att nå ny publik är stor även för public service. Fast förutsättningarna är helt olika, skriver ÖP:s chefredaktör Hans Lindeberg.

Publicerad: 20 Maj 2014, 09:32

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Mittmedia

”Schabblar Mittmedia bort det här finns ingen lokal journalistik kvar”. Så sa journalisten Björn Häger, ordförande för Publicistklubben, i Radio Jämtland. Uttalandet finns på radions sajt.

Jag undrar vad mina kollegor på lokalradion tänker när de läser sin egen rapportering eller lyssnar på intervjun med Björn Häger? De borde hicka till inför uttalandet eftersom public service inte alls verkar räknas.

Radio Jämtland ägnar mycket energi åt att granska ÖP och Mittmedia. ibland blir det riktigt tokigt, som när de hittade på att vi skulle bli kvällstidning. Kanske borde de lägga mer resurser på att syna sig själva, om man ska tolka Publicistklubbbens ordförande.

Så liten andel som cirka 15 procent av länets befolkning mellan 20 och 34 år lyssnar fem minuter eller mer på Radio Jämtland varje dag enligt analysföretaget TNS Sifo. I åldersgruppen 9-19 bara en av tio. Sedan 2009 har lyssnandet i de två åldersgrupperna dessutom minskat

Hur kan det komma sig att lyssnandet inte ökar? När snart alla går omkring med mobilen i fickan, hörlurar och möjligheterna att utveckla bärbar ljudradio borde vara fantastiska, framför allt bland yngre.

Utmaningen att nå ny publik för att inte bli marginaliserad i framtiden är stor även för public service. Fast förutsättningarna är helt olika, ÖP lever på annonsintäkter och prenumerationer. Lokalradion betalas med licenspengar, vilket ger en ekonomisk trygghet som borde lämna utrymme för att testa många nya grepp.

Björn Häger påstår att ÖP och Mittmedia nästan panikslaget försöker hantera omställningen i mediebranschen. Hans slutsats är att om vi misslyckas och inga tidningar finns kvar, ja då finns knappt någon annan lokal journalistik heller kvar. ”Ytterst är det ett spel med demokratin”, säger han och har förstås rätt i att bra lokal journalistik är en framtidsfråga för samhället.

Det intressanta är att han blir helt oemotsagd i intervjun. Någon motfråga ställs aldrig. En sådan skulle kunna vara: ”Men kommer inte andra digitala medier ta över tidningarnas roll? Eller: ”Så du tycker att public service helt saknar betydelse för den lokala bevakningen?”

Eller varför inte: ”Är det inte viktigare att lägga resurserna på journalister som granskar än att köra ut papperstidningar alla dagar – ur demokratisynpunkt?”

Men radions bevakning av ÖP och Mittmedia innehåller få inslag av ifrågasättande och försök att skapa sammanhang.

Bilden som Björn Häger tillåts måla upp av ÖP överensstämmer inte med verkligheten. Panik är ett ord som passar bättre på tidningar som inte försöker hitta lösningar där prenumeranter och läsare erbjuds både papperstidningar och nya digitala kanaler. ÖP:s intäkter från digital annonsering ökar och snart har hälften av våra prenumeranter startat digitala prenumerationer som gör att de kan läsa allt, både papperstidningen, på op.se och e-tidningen. Det är positiva signaler från läsare och kunder.

Radio Jämtlands rapportering handlade om att posten slopar utkörningen av papperstidningar på lördagar till en del mindre orter. Det är inte längre lönsamt att fortsätta med den servicen menar posten. Journalistiskt är det absolut en fråga värd att lyfta fram. Distribution av papperstidningar på landsbygden kommer vara en svår nöt att knäcka i framtiden eftersom kostnaderna stiger ju färre som prenumererar. Och då blir återigen motfrågan: Vad är viktigast? Fler journalister eller fler mil med papper i bil? Det är skälet till att ÖP jobbar så hårt med att kombinera bra papperstidningar med digitala kanaler, så att våra nyheter även i framtiden kan nå ut till hela länet.

Ett exempel är att vi med vår journalistik försöker påverka samhället. Det senaste året har ÖP granskat misslyckandet med att bygga ut fungerande mobiltäckning i vårt område. Postens slopade lördagsutdelning är bara en liten del av en pågående samhällsutveckling där infrastruktur som internetuppkoppling överlåts till marknaden. Även det ett perspektiv som radion missade i sin rapportering.

Inlägget publicerades ursprungligen i Östersundsposten.

Hans Lindeberg

Axel Andén

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.