Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag01.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Googles chefsjurist svarar på kritiken

Publicerad: 13 Mars 2018, 12:50

Enligt Googles chefsjurist David Price har frågan om bolagets hanterande av kontroversiellt innehåll i Sverige diskuterats på högsta nivå. Och arbetet med att förbättra sökalgoritmerna pågår just nu.


Ämnen i artikeln:

Google

Den senaste tiden har Google fått utstå kraftig kritik för att inte vidta tillräckliga åtgärder mot material som anses vara stötande eller olagligt.

David Price, Googles chefsjurist, svarar nu på kritiken i ett debattinlägg i Expressen. Han framhåller att bolaget tror på en fri och öppen webb – med en bredd i sökresultaten, men skriver samtidigt att ett arbete pågår för att ge en bättre kvalité på sökningarna.

En av svårigheterna med hanterandet av innehåll är den stora mängd som Google har att hantera, skriver David Price. Därmed kommer en del av sökresultaten att leda till material som kan uppfattas som stötande.

”Samtidigt som detta innehåll ibland kan strida mot vårt eget företags värderingar, skulle det vara problematiskt om personliga åsikter hos Googles personal avgjorde vilken typ av innehåll som skulle uteslutas från sökresultaten.”

Enligt David Price tar Google omedelbart bort olagligt innehåll när det uppmärksammas på det, vilket till exempel skedde när bolaget i söndags fick kännedom om den blogg där judiska personer som lever i Sverige listades. Bakgrunden till beslutet var inte att namnlistan bröt mot hets mot folkgrupp, men däremot mot upphovsrättslagen.

”Vi inser att detta varit oerhört frustrerande för de berörda personerna i fråga, och många av er har uttalat sig i olika svenska tidningar under veckan. Vi vill att ni ska veta att er frustration har varit föremål för diskussioner på högsta nivå inom vårt företag”, skriver David Price.

Läs också

Isobel Hadley-Kamptz: Google bör inte vara ansvarig utgivare för hela internet

RUG:s ordförande: ”Det offentliga samtalet ska inte formas av kommersiella företag”

Regeringen kallar till möte med TU

TU kräver att Google agerar mot hatkanaler

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Google

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.