Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Google varnar: hackare ger sig på journalister

Publicerad: 13 februari 2017, 08:29

Julia Ioffe, på The Atlantic, twittrade en Google-varning hon fått.

Sedan statsunderstödda hackare försökt ta sig in i journalisters mejlkorgar går nu Google ut och varnar enskilda journalister. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

hackerattackGoogle

Google, som tillhandahåller e-posttjänsten Gmail, har varnat flera amerikanska journalister för att statsunderstödda hackare försöker stjäla journalisternas lösenord och på så sätt ta sig in i deras mejlkorgar, rapporterar Politico, som har pratat med flera av journalisterna.

Jonathan Chait på New York Magazine, säger till Politico att han varnats vid flera tillfällen. Den senaste gången bara för tre veckor sedan. Hackerattackerna ska ha startat kort efter det amerikanska valet.

”Det faktum att detta startade omedelbart efter valet kan betyda att journalister är nästa grupp som kommer att utsättas för statsunderstödda hackerattacker liknande de som riktades mot demokraterna under valet”, säger en annan journalist som Politico talat med.

En del av de utsatta journalisterna säger till tidningen att de tror att attackerna som riktats mot dem är från Ryssland. Den ryska ambassaden vill inte kommentera Politicos uppgifter.

Det är inte första gången Google varnar för statsunderstödda hackerattacker. Computer World rapporterade om hur fenomenet drabbade användare redan 2012.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

hackerattackGoogle

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.