Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Google överens med belgiska dagstidningar

Publicerad: 13 december 2012, 12:41

Google har nått en överenskommelse med Copiepresse, som företräder franskspråkiga belgiska dagstidningar.


Medievärlden har skrivit många artiklar om konflikten, som pågått sedan 2006. Fallet hade nått Belgiens högsta domstol, men nu avslutar Copiepresse rättsprocessen efter att ha nått en förlikning med Google.

De specifika detaljerna i överenskommelsen är hemliga.

Konflikten har framför allt gällt Google News, som visat delar av tidnigarnas innehåll utan att betala något för detta. De belgiska tidningarna finns inte längre med i Google News, men de kan i och med uppgörelsen åter få visa sitt material där, om de så önskar.

I uppgörelsen ingår också att tidningarna och Google ska börja samarbeta kring annonsering med Google Ad Words.

”2006 hade belgiska franskspråkiga tidningar ingen kontaktperson på Google i Belgien och ingen klar bild av Googles intentioner när Google News introducerades. Idag, särskilt efter att Google i Belgien fått en ny ledning, har relationen blivit mer konstruktiv och öppnat dörrar till vidare synergier”, säger Francois Le Hodey som representerat publicisterna, i ett pressmeddelande.

”Vi är väldigt nöjda med att ha lyckats lämna tidigare meningsskiljaktigheter bakom oss. Som samarbetspartners till dagstidningarna kan vi åstadkomma mycket mer, och vi ser fram emot att få implementera nya produkter som skapar nya intäkter och hjälper nyhetsindustrin att blomstra online”, säger Googles nya Belgienchef Thierry Geerts i pressmeddelandet.

 Google tvingas bort från belgiska mediesajter

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.