Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Gode män får inte granskas

Publicerad: 18 November 2010, 08:27

Journalister har inte rätt att få ut information om kommunernas gode män. Västerviks kommun vägrade lämna ut uppgifter om kommunens gode män och fick rätt i kammarrätten. Regeringsrätten har nu valt att inte ta upp fallet (Uppdaterad)


VT-reportern Christoffer Nielsen försökte få ut information från kommunen om vilka i kommunen som har uppdrag som gode män. Västerviks kommun vägrade och fick senare rätt i kammarrätten. VT valde då att dra ärendet till Regeringsrätten som på onsdagen beslutade att inte ge VT prövningstillstånd.

I ett pressmeddelande från Västerviks-Tidningen säger Christoffer Nielsen att kammarrättens dom strider mot de grundlagsskyddade rättigheterna inom offentlighetsprincipen.

För en dryg vecka sedan åtalades en av de gode männen i Västerviks kommun. Hon hade stulit från sina klienter under en lång tid, utan att överförmyndarnämnden upptäckt det. Enligt mig är detta ett tydligt tecken på att media borde få granska gode männens lämplighet för sina uppdrag, säger Nielsen.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.