Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Glädjande siffror i Leksand

Publicerad: 28 Februari 2011, 09:09

Dagspressen tappar stadigt i upplaga. Men det finns undantag. I Leksand ökade antalet prenumeranter mer sex procent under 2010 och enligt Dala-Demokratens lokalredaktör Mats Rönnblad är framgången en fråga om arbetsmetoder.


Ämnen i artikeln:

Dala-Demokraten

Dagspressen minskade med i snitt 3,6 procent under 2010 och även Dala Demokraten fick se sin upplaga sjunka med 600 prenumererade exemplar. Men det finns lokala avvikelser att glädja sig åt. I Leksand har antalet prenumeranter ökat med sex procent eller 47 exemplar under 2010.

Mats Rönnblad är lokalredaktör i Leksand och har bevakat stan och dess 15000 invånare i drygt 10 år. När han började hade DD 300 prenumeranter i Leksand. En siffra som ökat stadigt under åren och nu ligger på 818. Enligt Mats Rönnblad är det den riktigt nära lokaljournalistiken som lett till uppgången.

Det som är stort för invånarna är stort för mig och stort för läsarna. Det finns ett otroligt stort intresse hos läsarna för riktigt lokalt förankrad och nära journalistik, säger Mats Rönnblad.

Rönnblad är övertygad om att hans arbetssätt gör det lättare för honom att göra den superlokala journalistik han vill. Han har ingen redaktionslokal utan rör sig hela tiden ute i samhället med sin bil, block, penna och kamera.

Jag har en rullande digital redaktion och ett koncept som jag kallar journalistik inför publik. Jag sitter på kommunen, på skolor och caféer och jobbar. Människor känner igen mig och det blir lättare att ta kontakt med mig än om jag skulle sitta instängd på en redaktion, säger han.

Mats Rönnblad anser att dagens teknik är som gjord för att jobba på det här sättet.

Riktigt bra lokaljournalistik gör man genom att lämna redaktionen och ta med sig block, penna, dator och kamera. Du hittar alltid något, det finns alltid en historia att berätta.

Mats Rönnblad gör också uppslaget ”Rönnbladet” med korta texter och bilder om sådant som händer i Leksand.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Dala-Demokraten

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.