Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Gellert Tamas får Frihetspennan

Publicerad: 16 oktober 2018, 06:16

Foto: Jan-Åke Eriksson.

Årets mottagare av Torgny Segerstedts frihetspenna är journalisten och författaren Gellert Tamas som bland annat skrivit böckerna Lasermannen, De apatiska och Det svenska hatet.


Juryns motivering: “”Gellert Tamas har i sin Sverigetrilogi – Lasermannen, De apatiska och Det svenska hatet – skrivit svensk samtidshistoria med udden riktad mot rasism och maktmissbruk. Med stor precision och stilistisk stringens låter han oss förstå drivkrafterna bakom de främlingsfientliga rörelser som har fått ett allt större inflytande på den svenska samhällsutvecklingen. Därför tilldelas Gellert Tamas Torgny Segerstedts frihetspenna för år 2018.”

Gellert Tamas är författare, journalist och dokumentärfilmare och har bland annat arbetat på TV4:s Kalla fakta och tidningen Ordfront.

Frihetspennan delas ut av Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne till en framstående publicist som verkar i Torgny Segerstedts anda.

Priset har delats ut sedan 1996 och de senaste årens pristagare är Elisabeth Åsbrink, Gabriel Byström, Niklas Orrenius, Lena Sundström, Maciej Zaremba och Dilsa Demirbag-Sten

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.