Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Gefle Dagblad bombhotat

Publicerad: 10 September 2015, 07:46

UPPDATERAD Gefle Dagblad har under torsdagsförmiddagen utsatts för bombhot.


Ämnen i artikeln:

Gefle Dagblad

Skärmdump från GD.se. Foto: Jonas Harrysson.

Polisen är nu på plats utanför tidningshuset och bevakar alla ingångar. Ingen bomb ska ha hittats i fastigheten.

Bombhotet har inkommit med anledning av GD.se:s pågående moskégranskning. Enligt GD.se var det en anonym person som ringde in och krävde att dagens avslöjande skulle avpubliceras.

Journalisten och författaren Magnus Sandelin har gjort granskningen tillsammans med GD. När Medievärlden ringer upp honom har han precis tagit del av informationen om bombhotet:

Det är fruktansvärt obehagligt. Jag har precis läst om detta, men har inte blivit kontaktad av GD ännu.

Har ni diskuterat att en sådan här situation skulle kunna uppkomma?

Nej, det har vi inte gjort, jag är ju frilans och sitter i en helt annan stad. Det är lite det som är frilansarnas dilemma.

Vad tänker du kring din egen personliga säkerhet?

Det är klart att man blir lite orolig, men jag känner mig ändå ganska trygg. Jag lever ju under skyddad identitet. När man granskar den här typen av miljöer, så är hot tyvärr något som förekommer.

Artikelserien hade premiär i måndags och har bland annat avslöjat att ledare inom Gävles moské uttryckt en önskan om att strida för terrororganisationen IS. Klockan 14 till 15 idag var granskningen tänkt att diskuteras i en öppen läsarchatt på GD.se. En chatt Magnus Sandelin säger att han planerar att delta i.

Vet du om GD tänker fortsätta med den här granskningen?

Vad jag vet så var det sista delen av granskningen som publicerades i dag. Och det var planerat att chatten skulle avsluta det hela, säger Magnus Sandelin.

Mikael Hedström, presskontakt i Gävleborg, berättar för Medievärlden om bakgrunden till polisinsatsen:

Polisen bedömer att artikelserien kan ha skapat en irritation mot GD och därför finns de på plats runt huset. Men de har samtidigt gjort bedömningen att det inte finns någon bomb i huset och att lokalerna därför inte behöver utrymmas.

”Dels känner man för kollegorna och dels är det oerhört allvarligt när medier hotas på det här sättet, ur flera synpunkter,” säger Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström till den egna tidningen. ”Naturligtvis för de anställda men även allvarligt med tanke på att det i förlängningen blir ett hot mot det fria ordet och demokratin.” Arbetarbladet är också baserat i Gävle.

Texten uppdateras. Medievärlden söker ansvarig utgivare Anna Gullberg.

Viktig moskégranskning utan fördomar

Därför granskar GD moskén

Ämnen i artikeln:

Gefle Dagblad

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.