tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Gefle Dagblad ansöker om presstöd

Publicerad: 16 november 2018, 08:13

Anders Ingvarsson, chefredaktör och ansvarig utgivare för Mittmedias Hälsingetitlar, Gefle Dagblad och Bandypuls.se.

Mittmedia-ägda Gefle Dagblad har lämnat in en ansökan om att få presstöd. Bakgrunden är tappet för papperstidningen. "Det vore närmast tjänstefel att inte ansöka", säger GD:s chefredaktör Anders Ingvarsson.

Ämnen i artikeln:

ArbetarbladetGefle Dagblad

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Om stödet beviljas ska det gå till Gefle Dagblads utgivning av papperstidningen. Tidningens chefredaktör och ansvarige utgivare Anders Ingvarsson förklarar varför.

– Vi har tittat på våra siffror och sett att vi uppfyller de regler och krav som finns för presstödet. Med den kunskapen valde vi att skicka in en ansökan.

Det statliga stödet, vars syfte är främja mångfald och konkurrens inom dagspressen, kan ges till tidningar som inte når upp till 30 procent i hushållstäckning på utgivningsorten. Anders Ingvarsson tror att det är första gången Gefle Dagblad ansöker om stödet.

Ni gör det för att säkra er journalistiska närvaro, säger du. Är den hotad?

– Ja, det kan man väl säga. Tittar man på utvecklingen för tidningsbranschen de senaste 30 åren så blir vi ju inte direkt fler journalister.

Men det tar delvis emot att ansöka, säger han.

– Ja, alltså egentligen vill vi ju finansiera oss genom vår kärnverksamhet, men när vi ser att det inte räcker – och det samtidigt finns ett stöd att få – vore det närmast tjänstefel att inte ansöka om det.

I Gävle finns även Arbetarbladet som, precis som Gefle Dagblad, ägs av Mittmedia men som sedan många år tillbaka får presstöd.

– Det ska bli intressant att se hur presstödsnämnden ser på det. Vad jag vet är det mycket ovanligt att båda morgontidningarna på en och samma ort får presstöd.

I början av december har presstödsnämnden möte. Därefter kan ett besked komma.

– Jag kan konstatera att vi uppfyller de mätbara kraven, men sedan har ju Presstödsnämden ett visst utrymme att tolka. Så vi får se vad beskedet blir.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev