Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag03.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

GD publicerar hotat reportage

Publicerad: 29 Januari 2019, 08:06

Anders Ingvarsson, chefredaktör på GD. Foto: press

En reporter på Gefle Dagblad blev under hot tvingad att ta bort en bild som togs under arbetet med ett reportage. "Det måste vara kriminellt", säger tidningens chefredaktör Anders Ingvarsson.


Som Medievärlden kunde berätta under måndagen blev en reporter på Gefle Dagblad i förra veckan hotad under arbetet med ett reportage. Händelsen polisanmäldes av tidningen och ledde till att polisen ökade sin tillsyn mot tidningens redaktion.

Nu har tidningen publicerat reportaget – och en krönika kring det inträffade. Reportern Johan Järvestad, som gjorde reportaget, var på besök på skolan för att ställa uppföljande frågor, när en lokal imam som GD tidigare granskat och som är släkt med den man som 2017 dömdes för dödshot mot tidningens tidigare chefredaktör, dök upp vid mötet. Efter att reportern tagit ett foto av mannen eskalerade situationen.

”Vem sa till dig att ta bild? Jag vet vem du är Johan. Hela tiden skriver du inte sanningen. Varför? Lyssna Johan, ta bort bilden. Jag vet att du vill sammankoppla mig med skolan. Jag känner dig och jag vet vem du är. Ta bort den, annars ska jag (ohörbart)”, ska mannen sagt enligt GD.

Därefter upprepas kravet på att bilden ska tas bort under hotfulla former. Johan Järvestad väljer till slut att ta bort bilden, men den går att återställa.

Därför har nu tidningen valt att publicera bilden. Det var aldrig någon tvekan att gå fram med publiceringen säger tidningen chefredaktör Anders Ingvarsson.

– Snarare tvärtom. Att personen under hotfulla former kräver att vi ska radera en bild gör mig bara mer övertygad om att vi ska publicera bilden. Sådana här händelser får, under inga som helst omständigheter, påverka journalistiken, säger han.

Händelsen har polisanmälts. Under måndagen uppgav polisens presstjänst för Medievärlden att det kvarstår att reda ut om hoten utgör en brottslig handling.

– Det måste straffa sig att bete sig på det sättet. Det hoppas jag att juridiken också ser.  Att tvinga en reporter att radera en bild under hotfulla former, det måste vara kriminellt, säger Anders Ingvarsson

Under händelsen var reportern själv. Det förklarar Anders Ingvarsson med att det var ett rutinjobb som sedan eskalerade.

– Hade vi vetat hur det här skulle sluta hade vi inte skickat ut en ensam reporter, säger han.

Med anledning av händelsen kommer det hållas ett möte med personalen om säkerhet i arbetet.

– Där kommer vi påminna om de riktlinjer vi har. Där kommer jag trycka på: om man ser någon som helst risk för att en intervjusituation kan bli hotfull ska man inte vara ensam på jobbet, säger Anders Ingvarsson.

Tidningen har inte fått några reaktioner på publiceringen säger Anders Ingvarsson.

Läs också

Mordhotet mot Gullberg – hovrätten ändrar till villkorligt (2017-05-17)

Mordhotet mot Anna Gullberg togs upp i hovrätten (2017-05-04)

Fängelse för mordhotet mot GD:s chefredaktör (2017-02-07)

Anna Gullberg dödshotad (2016-03-30)

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.