Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag05.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Gaudeamus kan förlora sitt oberoende

Publicerad: 15 Maj 2017, 05:12

Stockholms universitets studentkår, SUS, vill ta bort studenttidningen Gaudeamus redaktionella oberoende genom att göra kårens verksamhetschef till ansvarig utgivare.


Förslaget presenteras i en proposition skriven av kårens styrelse, rapporterar Gaudeamus. I den framgår att kåren vill ta bort tidningens roll som redaktionellt oberoende. I dag är Gaudeamus chefredaktör också ansvarig utgivare för tidningen, men om propositionen går igenom i kårfullmäktige den 18 maj tar kårens verksamhetschef alltså över den rollen.

Cornelia Thomasson, chefredaktör och ansvarig utgivare, skriver i en krönika att förslaget kanske låter som ”en världslig sak” men att så inte är fallet:

”Vi lever i en tid där pressfriheten är mer hotad än någonsin. Oberoende medier censureras och läggs ned medan journalister tystas, fängslas och mördas runt om i Europa och världen. I ett sådant klimat kunde man tänka att kåren, som är en demokratisk politisk organisation, skulle värna om att bevara universitetets enda granskande medium.

I stället bevittnar vi nu hur ett gäng studentkårspolitiker, kanske framtidens stora makthavare, nyttjar den gnutta makt de försetts med till att vingklippa pressfriheten.”

För över 90 år sedan, år 1924, grundades Gaudeamus. Tidningen ägs i dag av Stockholms universitets studentkår, men den redaktionella verksamheten är oberoende. Den har en pappersutgivning om sex gånger/år och landar då i brevlådorna hos samtliga som studerar på Stockholms universitet.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.