Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Gaos hälsa inte alltför dålig

Publicerad: 13 December 2006, 08:18

Gott uppförande i fängelset. Det anges som skäl till att den kinesiske journalisten Gao Qinrong släppts efter att ha avtjänat åtta av de 13 fängelseår han dömdes till 1999.


Reportrar utan gränser har varit i kontakt med Gao Qinrong över telefon och fått bekräftat att han återfick friheten på eftermiddagen den 7 december. Han sade då att hans hälsa inte är alltför dålig, men att han nu måste vila sig i sitt hem. Han räknar med att inställa sig i rätten för att bli förklarad oskyldig.

Han uttryckte också stor oro över de hot som människor uttalat som han namngivit i sina undersökningar. En av hans medfångar blev misshandlad samma dag som han släpptes. Med det i minnet lyckades Gao utverka polisskydd på resan hem som företogs i en officiell bil.

Den nu 51-årige Gao arbetade då han greps som korrespondent för den officiella nyhetsbyrån Xinhua. Han avslöjade då en kommunal skandal i Shanxi-provinsen och hörsammade därmed myndigheternas uppmaning att rapportera om korruption och andra skandaler ute i provinserna. Den 28 april 1999 dömdes han till 13 års fängelse efter en summarisk och sluten rättegång, där en av åtalspunkterna var korruption. Vid tre tillfällen, 2002, 2004 och 2006, har han fått sitt straff reducerat.

Gao Qinrong ha varit en av de fängslade journalisterna på Reportrar utan gränsers fadderlista, som första gången upprättades för mer än 16 år sedan. Medievärlden (tidigare Pressen Tidning) tog sig an fadderskapet för Gao. Det gjorde också Södermanlands Nyheter och Miljörapporten i Sverige liksom en rad tidningar, radio- och tv-företag samt organisationer i Europa och Kanada.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.