Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Gammelmedier och bloggare trängs i rätten

Publicerad: 16 Februari 2009, 06:40

I dag inleds rättegången mot fildelningssajten Pirate Bay. De fyra åtalade männen är vinnare oavsett utgång, säger flera bedömare som DN talat med.


Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Männen står åtalade vid Stockholms tingsrätt för att ha medverkat till brott mot upphovsrättslagen. Enligt åtalet har de varit ansvariga för såväl programmering som finansiering av sajten.

Två av de fyra åtalade, Peter Sunde och Gottfrid Svartholm Warg, höll på söndagen en presskonferens där de liknade rättegången vid en teater. De ansåg bland annat att ifall det blir en fällande dom kommer den ändå inte att betyda någonting, eftersom sajten lever sitt eget liv.

Aftonbladet, Metro och TV4 var inte välkomna vid presskonferensen eftersom Pirate Bay inte uppskattat deras tidigare rapportering.

Förutom svenska och internationella medier väntas också många bloggare delta med direktrapporter från rättegången, som kommer att pågå i 13 dagar.

Marianne Levin, professor i civilrätt vid Stockholms
universitet, säger till DN att det finns en risk för att männen blir martyrer om de skulle dömas – och att det i så fall uppnås på bekostnad av upphovsrätten:

– Skulle de få sådan status kommer det att bli omöjligt att få unga människor att förstå att upphovsrätten är något att ha. I långa loppet skulle det drabba loppet respekten för det privata ägandet.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.