Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Fyra tidningar klandras av PON

Publicerad: 21 Juni 2011, 08:30

Norrköpings Tidningars publicerade mycket känsliga uppgifter om ett barn som våldtagits. PON klandrar nu NT för att grovt ha brutit mot god publicistisk sed.


Ämnen i artikeln:

Pressens Opinionsnämnd

I december förra året skrev NT om en man som dömts till två och ett halvt års fängelse för att ha våldtagit ett barn. I artikeln framgick på vilken ort mannen och barnet hade träffats och även en detaljerad beskrivning av hur övergreppen gått till. Barnet mådde mycket dåligt efter händelsen och hade hotat att ta sitt liv, ett faktum som tidningen också skrev om.

Barnets mor anmälde händelsen till PO eftersom hon ansåg att artiklarna gjort att barnet blivit utpekat på den lilla orten. Att tidningen skrev om barnets självmordstankar bidrog till ännu mer till skadan.

NT menar att man aldrig haft för avsikt att avslöja barnets identitet och att man tyckte att det var viktigt att skildra brottet. Mannen hade fått kontakt med barnet via nätet, något som man genom att skriva om händelsen, ville varna föräldrar och barn för.

PO menar att sexualbrott mot barn visserligen har ett allmänintresse men att tidningen i sådana fall måste iaktta stor försiktighet och undvika åldersuppgifter och geografiska bestämningar. Något som tidningen inte lagt sig vinn om. NT har dessutom publicerat ytterst känsliga uppgifter om barnets psykiska hälsa något som enligt PO inneburit en oförsvarlig publicitetsskada för barnet, skriver PO som klandrar NT grovt för att ha brutit mot god publicistisk sed.

PON instämmer i PO:s bedömning.

Även Dalarnas Tidningar/Mora Tidning klandras av PON för att ha brutit mot god publicistisk sed i ett liknande ärende.

En pojke åtalades för våldtäkt mot barn. Tidningen skrev om händelsen och angav hans ålder och orten det hände på. Flickans ålder angavs också i artikeln där det också redogjordes detaljerat för hur övergreppet gått till.

Mamman anmälde artikeln till PO och menade att tidningar på små orter inte borde få skriva om sådant här eftersom det satte igång spekulationer och rykten.

Tidningen hävdade å sin sida att det är lokaltidningens uppgift att skildra det som händer på orten, att man hållit sig till fakta och hade hämtat alla uppgifter från handlingar. Man hade heller inte publicerat namn eller andra utpekande fakta, menade tidningen.

Enligt PO har informationen i artikeln lett till en detaljkunskap om det misstänkta övergreppet som inte var motiverat av något allmänintresse. Händelsen rör dessutom två barn som båda lidig oförsvarlig publicitetsskada på grund av artikeln.

PO anser att ärendet strider mot god publicistisk sed. PON går på PO:s linje och finner att Dalarnas Tidningar/Mora Tidning ska klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Västerviks-Tidningen klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed då de inte, på det sätt som krävs, följde upp en rättsprocess som utföll till den misstänkte personens fördel.

En tidigare firmatecknare misstänktes ha blåst en förening på flera hundratusen kronor. Mannen åtalades för trolöshet mot huvudman eftersom det fanns uppgifter som tydde på att han fakturerat föreningen för tjänster som aldrig utförts. Efter sommaren lades dock åtalet mot mannen ned. Enligt åklagaren berodde detta på att nya uppgifter inkommit som visade att vissa tjänster trots allt levererats och att de kvarvarande misstankarna aldrig skulle kunna leda till fällande dom.

Västerviks-Tidningen skrev om beslutet och lät föreningen uttala sig om det. De menade att åklagarens beslut var konstruerat, att den tidigare firmatecknaren manipulerat styrelsen och att de friande dokumenten inte hade substans.

Den friade mannen anmälde artikeln till PO med motiveringen att den var ensidig och att föreningens uppgifter saknade grund. Tidningen menade att ärendet hade allmänintresse och att firmatecknaren först i efterhand framfört krav på att bli intervjuad.

PO anser att en tidning, i enlighet med de pressetiska reglerna, bör följa upp en tidigare skildrad rättssak, något som är av särskild betydelse när utgången i en rättsprocess utfaller till den misstänktes fördel. En sådan publicering måste utformas så den tillvaratar den omskrivnes intressen, något som inte gjordes i det här fallet, enligt PO som menar att publiceringen strider mot god publicistisk sed.

PON håller med PO och klandrar Västerviks-Tidningen.

DN klandras för Zarembareportage

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Pressens Opinionsnämnd

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.