Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Fyra klandras, pekade ut chaufför som vårdslös

Publicerad: 23 April 2008, 04:54

Aftonbladet.se har åsidosatt och Västerbottens Folkblad, Östersunds-Posten och Västerbottens-Kuriren har brutit mot god publicistisk sed genom att i mars i fjol ha berättat om en busschaufför som med en mobiltelefon i varje hand skulle ha kört sin buss i hög fart.


PO:s resonemang, till vilket opinionsnämnden ansluter sig, går ut på att det råder obalans vid publiceringen. Den utpekade chauffören får inte uttala sig i anslutning till påståendena om vårdslöshet. Detta mildras inte av att ett par av tidningarna följer upp historien med uttalanden redan nästa dag. Det som chaufförens högste chef omedelbart säger och som återges är på intet sätt till fördel för honom.

De som regelbundet åkte med busslinjen och de som fanns i chaufförens omgivning kunde räkna ut vem han var, anser PO. Dessutom innehöll ett par publiceringar bilder.

Tidningarna går helt på en passagerares version av vad som hänt och Länstrafikens vd, som uttalade sig om företagets policy och enligt ett par av tidningarna sade att chauffören inte hade något på vägen att göra.

I samband med publiceringarna förekom alltså bilder, en pixlad på chauffören med en telefon i varje hand och händerna lutade mot ratten (aftonbladet.se) och en med chaufförens ansikte dimmat där hårfärg, öron och käklinje går att urskilja (Västerbottens-Kuriren).

På aftonbladet.se tillbakavisade chauffören senare under första publiceringsdagen uppgifterna med orden att han stått stilla och att de uppgifter som passageraren/vittnet lämnat inte stämde.

Västerbottens Folkblad fortsatte rapporteringen i början av juni, då tidningen konstaterade att chauffören fått behålla jobbet och att det inte skulle bli något rättsligt efterspel eftersom ingen polisanmälan gjorts.

Länstrafikens vd uttalade sig igen. Han tyckte nu att det var märkligt att vittnet först efter 14 dagar kontaktat Aftonbladet men inte ringt polisen. Vd:n konstaterade också att bakgrunden på den tagna bilden var tydligare än den skulle ha varit om bussen kört ”för fullt”. Enligt anmälan, som gjordes av busschauffören, kunde man räkna trädens stammar på bilderna.

I Östersunds-Posten tillbakavisade busschauffören uppgifterna dagen efter den första publiceringen.

Även Västerbottens-Kuriren följde upp nästa dag genom att konstatera att ord stod mot ord. Vid detta tillfälle uttalade sig chauffören som omtalades med namn och bostadsort. Ett vittne styrkte hans berättelse.

VK återkom i juni och konstaterade att ingen polisanmälan gjorts och att chauffören fått behålla jobbet.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.