Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Fyra branschorganisationer: Bonnier tvingar frilansar till oskäliga avtal

Bonnier har en unikt stark ställning på svensk mediemarknad. Med denna makt borde följa ansvar. Dessvärre använder Bonnier sin position till att tvinga fram oskäliga, respektlösa avtal med sina underleverantörer, de frilansar som producerar en stor del av innehållet i Bonniers tidningar och tidskrifter. Därför avråder vi våra medlemmar att underteckna avtalet, skriver fyra företrädare för mediebranschens frilansare.

Publicerad: 27 februari 2019, 09:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Från vänster: Paulina Holmgren, Svenska Fotografers Förbund (Foto: Cliff Warg). Paul Vestergren, Bildleverantörernas Förening (Foto: Hirschproduktion). Tyra von Zweigbergk, Svenska Tecknare (Foto: Jenny Gustafsson). Ulrika Hyllert, Svenska Journalistförbundet (Foto: Tor Johnsson).


Ämnen i artikeln:

Bonnier NewsBonnier

Bonnier News heter bolaget som äger de företag som ger ut Dagens Nyheter och Expressen, liksom en rad tidskrifter och tidningar som Sköna Hem, Allt om mat, Amelia, Leva & Bo, Dagens Industri, Veckans Affärer, Sydsvenskan, och många fler (däribland Medievärlden, reds.an.).

Som företrädare för mediebranschens frilansare avråder vi – Svenska Fotografers Förbund, Svenska Tecknare, Bildleverantörernas Förening och Journalistförbundet – våra medlemmar från att underteckna det nya frilansavtal som Bonnier News har skickat ut.

Avtalet är oskäligt och gör det i omöjligt för frilansen att försörja sig som självständig företagare inom mediebranschen. Avtalet innebär att frilansen ska överlåta den ekonomiska upphovsrätten till Bonnier News för all framtid. Den som säljer arbete – som ett foto, en artikel eller en illustration – till exempelvis Sköna Hem kan således få se samma arbete använt i alla andra publikationer som ägs av Bonnier News, som Dagens Nyheter eller Expressen.

Frilansen får ingen ersättning och har heller ingen kontroll över hur materialet används. Bonnier News vill också kunna sälja arbetet vidare till externa aktörer, mot en ersättning av endast tio procent av förstagångsarvodet, samt använda det i sin egen marknadsföring utan ytterligare ersättning.

Frilansen har för egen del inte rätt att själv använda materialet – till exempel skulle frilansen vara förhindrad att lägga ut arbetet på sin egen webbplats, använda det i en portfolio eller sälja det till andra kunder.

De frilansar som inte skriver under hotas med att inte få fler uppdrag från någon av Bonnier News titlar.

Det säger sig självt att maktbalansen i detta avtalsförhållande är extremt viktad till den större och starkare partens fördel.

Bonnier News skriver att avtal om total överlåtelse av rättigheter är en förutsättning för att bolaget ska kunna fungera på en modern mediemarknad. Men vi frågar oss på vilket sätt mediebranschen gynnas av att frilansars möjligheter till försörjning försvinner. Bonniers avtal är inte framåtsyftande. De är endast maktfullkomliga.

Vi uppmanar Bonnier News att tänka om. Dra tillbaka avtalsförslaget. Visa respekt för egenföretagarna. Frilansavtal är affärsavtal, och sådana måste träffas på villkor som är affärsmässigt acceptabla för båda parter.

Vi uppmanar Bonnier News att göra rätt. Som organisationer står vi till Bonniers förfogande för samtal och förhandlingar. Vi är fullt beredda att dra upp riktlinjerna för hur moderna avtal kan utformas som är anpassade både efter medieföretagens och deras frilansars behov.

Tills vidare måste rådet till våra medlemmar bli: skriv inte under Bonnier News avtal.

Paulina Holmgren, Svenska Fotografers Förbund

Paul Vestergren, Bildleverantörernas Förening

Tyra von Zweigbergk, Svenska Tecknare

Ulrika Hyllert, Svenska Journalistförbundet

Linnéa Kihlström

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Bonnier NewsBonnier

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.