Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag19.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Funcke om Postens agerande: ”Stötande”

Publicerad: 15 November 2007, 07:57

Posten vägar dela ut Sverigedemokraternas kampanjtidning för att den innehåller Lars Vilks Muhammed-teckning - Posten AB kan inte sitta som en smakdomare över vad som får delas ut och inte, säger Nils Funcke, chefredaktör på Riksdag & Departement.


Posten i Svedala vägrade dela ut SD-kuriren för att den innehöll Lars Vilks teckning av profeten Muhammed som rondellhund. Posten ser det som en säkerhetsrisk.

Enligt Nils Funcke är det nonsens.

– Då får Posten se till att garantera den säkerheten, de får väl åka ut med polis om det krävs. Det där ska Posten dela ut, punkt och slut.

Posten har ett uppdrag från staten och räknas i lagens mening som en trafikanstalt. En sådan får aldrig vägra dela ut en skrift på grund av dess innehåll om inte innehållet fällts i domstol. Är det oprövat spelar det ingen roll om det så är uppenbart för läsaren att skriften bryter mot lagen.

– Postens agerande bryter mot grundlagen. Det är stötande och synnerligen störande, säger Nils Funcke.

Materialet var oadresserat och Sten Selander, chef på Post- och telestyrelsens (PTS), säger till TT att utdelningsplikten för Posten enbart gäller för adresserad post. ”Handlar det om oadresserade försändelser så har Posten större frihet att själv bestämma hur den ska göra.”

Nils Funcke säger att det inte är ordentligt prövat än.

– Men jag finner det absurt att postlagen skulle ta över grundlagens mycket precisa skrivning om vad en trafikanstalt får göra, säger han.

En liknande sak hände inför valet 2002 då Posten vägrade dela ut material från Nationaldemokraterna, eftersom det inte ansågs leva upp till Postens krav.
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.